SUTLIĆ INZISTIRA

Četvero novinara HRT-a pod prijetnjom izvanrednog otkaza

24.10.2009 u 21:16

Bionic
Reading

Nakon što su potvrdili priču da je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić za novinarku Ivanu Veličković Dragičević rekao da je 'četnička kurvetina', četvero novinara HRT-a moglo bi u ponedjeljak dobiti izvanredni otkaz, na čemu navodno inzistira ravnatelj javne televizije

Maja Sever Lela Knežević, Robert Zuber i Sanja Mikleušević Pavić novinari su kojima bi u ponedjeljak mogao biti otkazan ugovor, a u prilog tome govori to što im se nitko iz Pravne službe HRT-a ne javlja, pa bi otkazi trebali biti temeljeni na tome da se nisu htjeli očitovati o slučaju, prenosi Jutarnji list.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, novinari koji su 19. listopada dobili poziv da se dva dana poslije, 21. listopada, očituju o slučaju, samo su tražili dvodnevnu odgodu.

Pravnoj službi poslali su dopis kojim traže odgodu do petka, 23. listopada, kako bi svemu mogao prisustvovati i njihov odvjetnik Čedo Prodanović

Ivana Veličković Dragičević

Međutim, šefica televizijske Pravne službe Nevenka Šintić ni itko iz njezina ureda nisu im se javili, čak ni kada su opetovano zatražili da im se da novi termin za očitovanje.

Pravna služba oglušila se i na zahtjev novinara da im se pošalje sadržaj i obrazloženje prijave da bi se njihov odvjetnik mogao pripremiti.
Naime, i sama je prijava nejasna jer su novinari najprije prozvani zbog kršenja Etičkog kodeksa, za što nije nadležna Pravna služba, a potom i za kršenje Pravilnika o radu, ali s time da nisu navedene točke koje su prekršene.

U samoj prijavi koju su protiv četvero novinara podnijeli ravnatelj HTV-a Blago Markota i ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić stoji da se postupak pokreće u vezi s javnim istupom na portalu Index.hr.

Ravnatelj Vanja Sutlić, kako tvrde na HRT-u, ovaj postupak želi okončati već u ponedjeljak, a bude li uistinu tako, bit će prekršena prava novinara jer se postupak pravno ne može provesti do kraja bez očitovanja druge strane.

Kako se novinari, za razliku od svojih šefova, ne mogu očitovati u medijima o ovom slučaju jer bi prekršili televizijska pravila, čini se da će morati zatražiti i zaštitu Programskog vijeća HRT-a.