PRVO ČITANJE U UTORAK

Bandiću visi proračun jer se nećka između SDP-a i HDZ-a

30.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Prvo čitanje zagrebačkog proračuna za 2016. godinu planiranog u iznosu od 6,85 milijardi kuna naći će se na dnevnom redu sutrašnje Skupštine. Kako su zbog izmjena Zakona o proračunu u nj prvi put uključeni vlastiti i namjenski prihodi i primici te rashodi i izdaci proračunskih korisnika koji se iz njih financiraju, u iznosu od 1,7 milijardi kuna, tako u konačnici proračun doseže 8,55 milijardi kuna

Zbog činjenice da je proračun na ovogodišmjoj razini, oporbeni zastupnici već tjednima prozivaju predlagača zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za manjak ideja, investicija i vizije za razvoj Zagreba. Hoće li proračun biti izglasan potkraj prosinca, moglo bi ovisiti i o raspletu formiranja saborske većine. Bandić se, podsjetimo, još nije izjasnio kome će se prikloniti, ali je više puta ponovio da njegova dva mandata neće biti uludo potrošena.

U raspletu na državnoj razini nije nemoguće da njegovi mandati budu presudni, ako ne za formiranje većine, onda barem za sklapanje koliko-toliko stabilne vlasti jer je jasno da je Most prepolovljen, a nije isključeno da se pretvori u nekoliko frakcija. Stoga je za očekivati da se Bandić neće izjašnjavati sve dok se ne izjasne svi akteri kako bi svoje glasove mogao skupo prodati.

Bandić u ovom trenutku nema većinu u Skupštini Grada i s prijedlozima gura, od sjednice do sjednice, uz tihu podršku uglavnom HDZ-a, pa je sasvim jasno da će onaj koga on podrži na državnoj razini morati biti njegov čvrsti ili kakav-takav partner na zagrebačkom terenu barem do redovnih lokalnih izbora u svibnju 2017. godine.

Istina, nije nemoguće da Bandićevi glasovi ne budu važan faktor na nacionalnoj razini, što je malo vjerojatno, pa bi ga onda SDP i HDZ mogli prekrižiti, a to bi za posljedicu u Zagrebu moglo imati neizglasavanje proračuna.

U tom slučaju išlo bi se na izglasavanje odluke o privremenom financiranju koja bi, ako bude donesena, na snazi bila do konca ožujka 2016., a u tom razdoblju morao bi biti predložen novi proračun. Ako ne bude prihvaćen, išlo bi se na nove izbore.

U varijanti da ni privremeno financiranje ne bi bilo doneseno, Vlada bi raspustila Skupštinu, razriješila gradonačelnika, imenovao bi se povjerenik i opet bi se išlo na izbore godinu dana prije nego što su planirani.

Proračun kako je predložen u prvom čitanju neće podržati SDP na čelu sa šefom zagrebačkog ogranka Davorom Bernardićem. Oni drže da je proračun predstavljen na netransparentan način te da se ne zna za što bi se točno trebala trošiti sredstva. Zamjeraju gradonačelniku i činjenicu da u proračunu nema ništa iz predizbornog obećanja 3X10 (školske dvorane, vrtići i škole), ali ni privatnih i javnih investicija.

S druge pak strane i HDZ je kritizirao proračun, ali i najavio da će predložiti neke amandmane za njegovo poboljšanje.

Zato je za očekivati da će se u sutrašnjoj raspravi o proračunu čuti niz kritika, ali vjerojatno će ključni akteri rasprave imati i određene zadrške iz kojih će se dati naslutiti da bi proračun u drugom čitanju koncem prosinca mogao biti izglasan uz korekcije i amandmane. A do tada bi trebao biti razriješen misterij tko ima većinu u Saboru za formiranje vlade.