U SPLITSKOJ BOLNICI

Varga najavio istrage protiv liječnika osumnjičenih za uzimanje mita

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je istrage protiv dvoje liječnika iz Splita koji su navodno preko Facebooka i Vibera dogovarali uzimanje mita od pacijenata

Kako javlja RTL, ukoliko je to istina, Varga će tražiti istragu i oštre sankcije. Na skandal kojeg je otkrio portal Index.hr najprije je reagirao šef Liječničke komore, Trpimir Goluža koji je najavio da će u ponedjeljak zatražiti očitovanje dvoje splitskih liječnika Hrvoja Tomasovića i Ivane Rosenzweig Jukić o kojima je objavljen tekst na Indexu.

Novinar Indexa tvrdi da je u posjedu Facebook prepiske liječnika, koja bi ako se dokaže da je autentična, predstavljala cijeli niz prekršaja etičkih obveza liječnika.

'Liječnička komora se zalaže i uvijek će se zalagati za visoku razinu etičnosti u radu liječnika i u njihovom odnosu spram pacijenata i za oštru osudu svakog neetičnog postupanja', rekao je Goluža za Slobodnu Dalmaciju.

Međutim, Liječnička komora mora istovremeno jasno naglasiti da je prije konačnog stava o ovom slučaju nužno sa sigurnošću utvrditi jesu li činjenice koje Index navodi istinite i radi li se o autentičnoj prepisci. Zahtjev Komore za očitovanjem dvoje splitskih liječnika koji će biti upućen u ponedjeljak, stoga je korak u tome smjeru, navode iz Komore.

U međuvremenu, priopćenjem se oglasio i prozvani Tomasović koji navodi da ne želi ulaziti u istinitost navoda objavljenih na Facebooku, već govori kako novinar Indexa nije mogao legalnim putem doći do prepiske s njegova Facebooka te želi da novinar kazneno odgovara zbog krađe privatnih podataka.

'Ja sam spreman odgovarati ako se iz napisanoga putem DORH-a ustvrdi da je počinjeno ikakvo kazneno djelo! Novinara Vojislava Mazzoca i nakladnika prijavio sam odmah policiji!', navodi Tomasović.