MEĐIMURSKI ŽUPAN:

'Prije ću tražiti odcjepljenje od Hrvatske nego dopustiti teritorijalni preustroj'

Bionic
Reading

'Prije ću zatražiti odcjepljenje od Hrvatske nego dopustiti teritorijalni preustroj u kojem bi se Međimurje utopilo u druge regije ili, ne daj Bože, Varaždinsko-bjelovarsku', poručuje to intervjuu za Međimurske novine Matija Posavec, međimurski župan i novoizabrani saborski zastupnik koji prijedloge za regionalizaciju ocjenjuje proizvoljnim idejama, a Međimurje vidi samo kao zasebnu jedinicu lokalne samouprave unutar ili izvan Hrvatske

Međimurje, kako je naglasio u razgovoru za Međimurske novine, ima svoju cjelovitost, povijesne razloge i kulturnu tradiciju da zadrži sadašnji status. I ne samo to.

'Međimurje je dovoljno samo sebi jer stvara i proizvodi, a načinom na koji funkcionira u javnom sektoru nije nikome na teret. Nitko nas ne mora financirati, dapače, mi financiramo druge i drugu pomoć ne trebamo. Mi smo sami sebi itekako dovoljni, veli Posavec, ali i dodaje da bez obzira na to tko će biti premijer ide pregovarati za međimurske projekte, pri čemu je početna pozicija 50 milijuna kuna za projekte u školstvu i infrastrukturi.

U prilog svoje tvrdnje samodostatnosti Međimurja navodi nekoliko argumenata iz javnog sektora.
'Sve ono što država želi racionalizirati i postići u zdravstvu u naredne tri godine, naša je županijska bolnica postigla: od limita, broja dana ležanja u bolnici, postotka zbrinjavanja pacijenata do omjera zaposlenog medicinskog i nemedicinskog osoblja, nabraja međimurski župan koji upozorava da Međimurska županija troši manje od deset posto svog proračuna na plaće svojih zaposlenika i općenito hladni pogon.

Posavec se osvrnuo i na gospodarstvo

'Međimursko je gospodarstvo 2,5 posto hrvatskog gospodarstva, a u izvozu sudjelujemo s četiri posto, dok u uvozu sudjelujemo s 1,9 posto', te upozorava da je na razini Hrvatske produktivnost po zaposlenom 11.750 kuna, a u Međimurju 16.750 kuna.

Zbog svega toga, međimurski župan kaže da 'nije spreman ni na kakav kompromis oko Međimurja, odnosno sadašnjeg statusa županije i ne pristaje ni na kakav teritorijalni preustroj u tom smjeru'.

'Teritorijalni preustroj ove zemlje nije potreban. Radio sam analizu i mislim da prijedlozi o preustroju zalaze u neku vrstu demagogije. Govori se o prekrajanju općina, gradova i županija, a da nisu napravljeni parametri i za onaj drugi korak; što nakon toga i što onda. Regionalizacija Hrvatske znači da bismo od sadašnjeg jednog velikog centra dobili pet šest manjih centara, pet-šest manjih Zagreba', poručuje Posavec koji još dvoji hoće li ući u Hrvatski sabor ili ostati međimurski župan.