MOŽDA USKOČE I PRIVATNICI

SDP-ov gradonačelnik i HDZ-ov župan grade Muzej Domovinskog rata

27.11.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i župan Zlatko Ževrnja objavili su početak priprema za osnivanje i gradnju Muzeja Domovinskog rata, koji će po prvim procjenama stajati najmanje 40 do 50 milijuna kuna. Planiraju ga financirati iz lokalnih proračuna i donacija, ali možda i javno-privatnim partnerstvom s privatnim poduzetnicima

'Ideja je da ga smjestimo pokraj luke Lora, u neposrednoj blizini stadiona Poljud, na prostoru koji je u vlasništvu Republike Hrvatske. Već smo uputili zahtjev Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, a od Ministarstva kulture tražimo mišljenje o osnivanju muzeja. Financirat ćemo ga iz proračuna i donacija i ne moramo sve obaviti već u prvoj godini, ali ako se odlučimo na javno-privatno partnerstvo vrlo brzo možemo dobiti nešto konkretno. Prepustili bismo pravo građenja i kroz nekoliko godina otplaćivali', objasnio je Baldasar.

Splitsko Gradsko vijeće već je prihvatilo inicijativu osnivanja Muzeja Domovinskog rata, a SDP-ov gradonačelnik i HDZ-ov župan upriličili su predstavljanje projekta kako bi demonstrirali zajedništvo. U podrumu jedne poslovne zgrade objavili su početak prikupljanja artefakata, što bi trebalo potrajati do dvije godine.

Novi muzej zamišljen je kao 'moderna, multimedijalna i interaktivna institucija' koja će obrađivati ratni period na prostoru od Prevlake na jugu do Velebita na sjeveru, uključujući i zajedničke vojne akcije u kojima je sudjelovalo Hrvatsko vijeće obrane. Sama inicijativa je potekla od splitskih braniteljskih udruga i ideja je da upravo branitelji u muzeju predstavljaju svoje ratne priče.

'Od prvog trenutka sam prihvatio ovu ideju i dajem joj potporu. Znamo koliko postoji građe o Domovinskom ratu i to je na rubu održivosti, krajnje je vrijeme da se pokrene ovako važan projekt. Mlađe i srednje generacije već polako zaboravljaju Domovinski rat i ta teška vremena, a tužna je činjenica da u gradivu povijesti u školama on zauzima samo pet posto. Držim da bi tom periodu trebalo posvetiti barem jedno polugodište', kazao je župan Ževrnja.

Poredsjednik povjerenstva za uspostavu Muzeja Domovinskog rata Ivica Bubić javno je pozvao da se ovoj instituciji već dostave helikopteri, avioni, tenkovi i ostala sredstva koja bi u budućnosti trebala biti izložena na vanjskom prostoru veličine tri do četiri tisuće četvornih metara.

'Imamo podršku gradonačelnika i župana, ali i predsjednice države, kao i kontakte s brojnim iseljeništvom koje je spremno pomoći. Ovdje nema nikakve politike, svim smo složni jer je Domovinski rat temelj naše države', dodao je Bubuć.

Po njegovim riječima, budući muzej detaljno će i moderno - u stilu nedavno otvorenog Muzeja Sinjske alke - obrađivati sve ratne operacije na prostoru Dalmacije i dijela Bosne i Hercegovine. Pohvalio se da su svoje generalske uniforme već donirali Damir Krstičević i Željko Glasnović, a vjeruje da će to uskoro učiniti i umirovljeni general Ante Gotovina.