SASTANAK VRHA HDZ-A

Premijerka Kosor odbila Sanaderove pritiske

Bionic
Reading

Na sastanku vrha HDZ-a održanom u četvrtak bivši premijer Sanader kritizirao je poteze Jadranke Kosor, no premijerka je odbila zaustaviti istrage afera zbog kojih se HDZ nalazi u sve većim problemima

Sastanak na kojem su uz premijerku i počasnog predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera sudjelovali Andrija Hebrang Darko Milinović, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Božidar Kalmeta i Branko Bačić, dužnosnici HDZ-a bliski premijerki nazivaju neformalnim, dok su dužnosnici bliži Sanaderu sastanku dali službeni karakter i nazvali ga sjednicom Predsjedništva HDZ-a, prenosi Novi list. Prema pisanju tih novina, na sastanku se, osim o tome kako pomoći predsjedničkoj kampanji Andrije Hebranga, razgovaralo o aktualnim aferama koje su poprilično uzdrmale HDZ.

Kako doznaje Jutarnji list, Ivo Sanader optužio je Kosor i ministra policije Tomislava Karamarka da su svojim postupcima dopustili stvaranje raskola u vladajućoj stranci. Sanader, kažu sugovornici Jutarnjeg, misli da je Jadranka Kosor previše mlaka i da dopušta da na ključne odluke utječu mediji, policija i istražitelji.

Hebrangu se nije svidio Sanaderov prijedlog slogana - 'Predsjednik građanin i gospodin'
Sanader se na sastanku najviše zalagao za zbijanje stranačkih redova i praktično sugerirao da se afere poput HEP-a, HAC-a ili Podravke nisu mogle razmahati u punoj žestini u vrijeme kad je on bio premijer, a Jadranka Kosor je pak tvrdila da je jedina greška što se ranije nije krenulo u raščišćavanje nagomilanih slučajeva, piše Novi list, koji neslužbeno doznaje da se Kosor nimalo ne opterećuje takvim pitanjima i odlučna je u namjeri da pravosudnim tijelima omogući autonoman rad, ne štiteći nikog iz HDZ-a ako bi postao predmet istrage, što znači da Polančec broji svoje posljednje dane u Vladi.

Izvor Novog lista u Banskim dvorima ističe da Jadranka Kosor više ne sumnja da su se 'u Podravci radile nezakonite stvari i da su uhićeni pojedinci u konačnici imali namjeru izvući protupravnu materijalnu korist, pravdajući se da se bore protiv neprijateljskog preuzimanja kojeg nije ni bilo'.

Isti izvor tvrdi da Kosor neće pristati na Sanaderove intervencije i da je rekla kako joj nitko neće naređivati.

HDZ: Sanader nije optužio Kosor

HDZ je priopćio kako je neistina je da je Sanader kritizirao predsjednicu stranke Kosor ili da je nju i ministra Karamarka optužio za raskol u HDZ-u. 'Neistina je i da je počasni predsjednik kritizirao predsjedničkog kandidata HDZ-a Andriju Hebranga. 'Najoštrije osuđujemo medijske špekulacije i podmetanja kojima se još jednom nastoji destabilizirati stranka i unijeti razdor u vodstvo stranke', ističe se i dodaje da se razgovaralo o predsjedničkim izborima.

'Sanader bi htio da ja na drukčiji način vodim stvari, ali to se neće dogoditi, sad sam ja prvi čovjek Vlade i HDZ-a', izjava je premijerke koju prenosi Novi list.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na istom sastanku otvorena je rasprava o lošem vođenju predsjedničke kampanje Andrije Hebranga, a Hebrangu je kazano da je i sam kriv za loš rejting zbog niza svojih gafova.

Ivo Sanader potvrdio je da i dalje stoji iza Hebranga, jer se špekulira da potajno favorizira Milana Bandića i Dragana Primorca.

Bivši premijer je na sastanku prigovorio Hebrangu da ima loš slogan te da bi umjesto Za europsku i ponosnu Hrvatsku bolji bio Predsjednik građanin i gospodin.

Hebrangu se taj slogan, prenosi Jutarnji, nije svidio.