REAGIRANJE

Duspara prima plaću sukladno zakonu

26.11.2015 u 15:13

Bionic
Reading

Iz Ureda slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare reagirali su na tekst objavljen na tportalu 24. studenog pod naslovom 'Gradonačelnik Slavonskog Broda u problemu; Duspari isplaćena razlika materijalnih prava na koja nema pravo', u kojem je, kako navode, istaknuto nekoliko netočnih tvrdnji o gradonačelniku Mirku Duspari koje bi mogle dovesti čitatelje u zabludu te su na njih dužni reagirati

Ispravak prenosimo u cijelosti:

Autor u tekstu navodi kako „sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske ustvrdio je u utorak da je gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari isplaćeno 3.510 kuna razlike materijalnih prava na koje nema pravo s obzirom da je Gradsko vijeće donijelo odluku da se prava lokalnih dužnosnika ne mogu poistovjetiti s pravima državnih službenika. Radi se o netočnoj informaciji jer se uplata u iznosu od 3.510,36 kuna odnosi na isplatu dugovanja po kolektivnom ugovoru i to po osnovi neisplaćenih božićnica, regresa i dara za djecu iz 2011. i 2012. godine, što je gradonačelniku Mirku Duspari isplaćeno kao i ostalim zaposlenicima Gradske uprave Grada Slavonskog Broda i pri tome nije bilo kršenja ni zakonskih propisa niti Odluke Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.

Također se u objavljenom tekstu, između ostalog, ističe kako je „između zaključka gradonačelnika od 8. srpnja, u kojem se utvrđuje odluka o plaći po kojoj gradonačelnik nema pravo na 'druga prava iz radnog odnosa' i odluke Gradskog vijeća od 16. srpnja kojom su iz odluke o plaći brisana 'druga prava iz radnog odnosa', gradonačelniku Duspari 15. srpnja isplaćeno 3.510,36 kuna na ime isplate razlike prava po kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike za 2011. i 2012, navodi sindikat. Time je, ističe sindikat, Duspara obeštećen za iznos razlike prava iz rada i po osnovi rada na koja nema pravo, što je i sam utvrdio u zaključku koji je donio 8. srpnja.

Ovdje se ponovno radi o nepreciznim i malicioznim tumačenjima jer je gradonačelnik Mirko Duspara do 22. srpnja 2015. godine primao plaću sukladno odredbama Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa, koje je Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda donijelo 30. lipnja 2010. (objavljeno u Službenom vjesniku Brodsko-posavske županije - http://www.bpz.hr/_Data/Files/VJESNIK12-2010.pdf) te potvrdilo Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa 18. srpnja 2013. godine, nakon lokalnih izbora. (objavljeno u Službenom glasniku Grada Slavonskog Broda - http://www.slavonski-brod.hr/images/sluzbeni_glasnik/2013/sluzbeni_glasnik_6.pdf)

Ministarstvo uprave je 10. lipnja 2015. godine uputilo svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave uputu za postupanje koja se odnosi na uređivanje prava općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, s rokom za usklađivanje najkasnije do 30. rujna 2015. godine. Sukladno uputi Ministarstva, Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda je 16. srpnja 2015. godine usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa, a Odluka je stupila na snagu 22. srpnja 2015. godine. (objavljeno u Službenom glasniku Grada Slavonskog Broda- http://www.slavonski-brod.hr/images/sluzbeni_glasnik/2015/sluzbeni_glasnik_3.pdf)-

Slavonski Brod je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su postupili prema uputi Ministarstva uprave i od 22. srpnja 2015. sve isplate gradonačelniku kao dužnosniku obavljene su u sladu s odredbama ove odluke. Niti u jednom trenutku nije bilo, kako to Sindikat ističe, „primjene dvostrukih standarda lokalnih dužnosnika“.

U skladu s odredbama Zakona o medijima (čl. 41 st.1, čl. 42. st 2.), pozivamo Vas da objavite ispravak objavljenog teksta u cijelosti.

S poštovanjem,

Jastra Gubić, mag.nov.
stručni suradnik za odnose s javnošću i protokol
Grad Slavonski Brod