NOVINARSKO DRUŠTVO

'Autor nije usporedio Turudića sa Šešeljem, ovo je napad na slobodu medija'

26.11.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što je Perica Norac-Kevo, sutkinja Općinskog suda u Zagrebu, jučer donijela nepravomoćnu presudu prema kojoj Novi list i njegov novinar Dražen Ciglenečki moraju za nanošenje duševne boli Ivanu Turudiću, predsjedniku Županijskog suda, solidarno platiti 150 tisuća kuna sa zateznom kamatom oglasilo se Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koji izrečenu presudu naziva novim napadom na slobodu medija i slobodu javnoga izražavanja

U priopćenju za medije kojeg prenosimo u cijelosti HND, odnosno njegov predsjednik Saša Leković, navode kako će o svemu izvijestiti međunarodne novinarske organizacije kao i one koje se bave zaštitom javnog izražavanja.

'Utuženi tekst pod naslovom “Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj“, objavljen 27. studenoga 2014. godine autorska je kolumna u kojoj je novinar, dugogodišnji pratitelj i komentator političkih zbivanja u Hrvatskoj, iznio osobno mišljenje. Novinar u tom tekstu tvrdi da javno iznesene političke ocjene utjecajnoga suca imaju daleko veći i štetniji utjecaj na domaću javnost od izjava optuženika za ratne zločine iz susjedne države a nije usporedio Ivana Turudića sa Vojislavom Šešeljem.

Zabrinjava nas i činjenica da je tužitelj predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, dakle suda koji bi trebao odlučivati po žalbi na odluku suda koji je donio presudu u ovome slučaju. Također, dan nakon objave utužene kolumne Udruga hrvatskih sudaca (UHS) uputila je javni poziv HND-u da osudi taj tekst, a iako je sutkinja Perica Norac-Kevo koja je donijela prvostupanjsku presudu članica UHS-a nije prihvaćen zahtjev obrane za njenim izuzećem.

Na kraju, ali ne najmanje važno, nakon donošenje osuđujuće presude protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkoga sutkinju koja je tako presudila Državno sudbeno vijeće unaprijedilo je imenovanjem za sutkinju Županijskog suda u Velikoj Gorici.

HND će o ovom slučaju obavijestiti novinarske međunarodne organizacije kao i one koje se bave zaštitom slobode izražavanja a u nastavku procesa kao prijatelj suda (amicus curiae) podržat će Novi list i kolegu Ciglenečkog', zaključuje se u priopćenju HND-a.