SLUČAJ SANADER

Kosor optužila Ustavni sud da se ponaša kao nadvlast

26.11.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Nasljednica Ive Sanadera na čelu vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odgovorila je na njegove prozivke da se protiv njega vodi politički montiran proces i da je ona zatražila progon Sanadera od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Ustvrdila je da mu ovo nije prvi put da to govori, odnosno poručuje protiv odvjetnika

'Oni imaju cilj da ga obrane, a ja sam kao predsjednica Vlade imala cilj zaštititi državu i državne interese, Ustav i zakone', kazala je, naglašavajući da je DORH bio potpuno neovisno tijelo. Poručila je da ona nije mogla ni htjela utjecati na DORH, ni naređivati, niti tražiti nešto - jer bi to bilo protuustavno. 'Jednako tako nisam mogla ni htjela ni na koji način zaustavljati DORH, USKOK i njihove čelne ljude te policiju u tome da rade svoj posao u progonu osumnjičenih za teška kaznena djela. Neprekidno se spominje i jedan sastanak s Bajićem, ali se nikako ne spominje - kao ni sada - da je na taj sastanak došao tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, mislim da je to vrlo znakovito', navela je Kosor u razgovoru za N1.

Naglasila je da taj sastanak nije bio tajan jer je takvih sastanaka u Vladi bilo na desetke. 'Uz Bajića su na tim sastancima bili i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i mnogi drugi iz pravosuđa, jer morali smo slati izvješća u Bruxelles', kazala je dodajući da ne može to svaki dan komentirati. 'To je floskula koja će se neprekidno ponavljati. Želi se da javnost zaboravi da su brojni svjedoci svjedočili i priznali kaznena djela. Oni žele da se to zaboravi', tumači Kosor. Bivša predsjednica Vlade kaže da je pred osobom koja je danas (srijeda) izašla iz pritvora težak put, ali i da ona s tim nema veze.

Na pitanje mogu li ovakve optužbe imati političke implikacije s obzirom na to da se događaju u osjetljivo vrijeme formiranja nove vlade, odgovara da bi 'ta pitanja bi trebalo postaviti Ustavnom sudu koji je postao nadvlast u Hrvatskoj'. Kazala je i da su u istrage bili uključeni brojni ljudi DORH-a i USKOK-a, gospodin Dinko Cvitan, suci koji su donosili prvostupanjske i drugo stupanjske presude. 'Je li moguće, kako sada misli Ustavni sud, da su svi oni griješili u postupku i radili na političkom progonu?' upitala je Kosor dodajući da su to pitanja vezana za funkcioniranje države uopće te za formiranje vlade.

'Država smo u kojoj se Ustavni sud ponaša kao vrsta nadvlasti, što je pitanje i za sljedeći saziv Sabora', izjavila je bivša premijerka zaključujući kako bi voljela da se u pregovorima o novoj vladi i ovakva pitanja stave na dnevni red.