STABLA PADAJU, JAVNE TVRTKE U RATU

Tko je kriv: Za bizarne probleme u Lici Hrvatske šume optužuju HEP

26.11.2015 u 09:03

  • +13

Štete na dalekovodima u Lici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HEP

Bionic
Reading

Nakon prvog ovogodišnjeg snijega i masovnog prekida opskrbe strujom za gotovo polovicu stanovništva Like, najviše zbog visokih stabala koja padaju na trase dalekovoda i presijecaju vodove, razvila se polemika oko krivaca za nevjerojatnu situaciju

Iz HEP-ove tvrtke Elektrolika u utorak su za tportal pojasnili da su potpuno nemoćni jer su po zakonu ovlašteni intervenirati samo na samim trasama dalekovoda, dok je područje oko njih zaštićeno - bilo kao šuma u vlasništvu države, bilo kao dio nekog od nacionalnih parkova ili parkova prirode. Stabla koja ondje rastu nadvisila su električne vodove padaju zbog snijega, vjetra i starosti, a preventivno ih se ne može posjeći jer - barem kako tvrde u Elektrolici - to predstavlja prekršaj zbog kojeg su već dobivali upozorenja, prijave i pozive raznim inspekcijama.

Tako se iz godine u godinu s prvim vremenskim neprilikama događaju prekidi u opskrbi struje i uvijek isti popravci koji traju danima i tjednima.

Iz Hrvatskih šuma u srijedu su odgovorili na upit tportala prebacivanjem odgovornosti: tvrde da u rujnu ove godine održan inicijalni sastanak s Elektrolikom upravo na temu čišćenja trase ispod dalekovoda, odnosno na terenu kojim njihova tvrtka gospodari.

'Predložili smo da djelatnici Elektrolike Gospić i nadležne šumarije zajednički obiđu trase elektrovodova te da se odmah izvrši doznaka stabala koja predstavljaju potencijalnu opasnost za oštećenje vodova uslijed lomljenja grana ili cijelog stabla', tvrde u Hrvatskim šumama.

'Nakon sastanka nije bilo nikakvih povratnih informacija i do danas nitko od djelatnika HEP-a nije zatražio zajednički obilazak trase iako su djelatnici šumarije svakodnevno na terenu', tvrde u ovoj tvrtki.

U Hrvatskim šumama pojašnjavaju da je temeljem Zakona o šumama i Osnovama gospodarenja sječa stabala izvan zone kojom upravlja HEP doista šumska šteta odnosno ilegalno ponašanje, ali da se to može izbjeći ako je unaprijed pregledana trasa i ako su kritična stabla označena za sječu. To su, kažu, zahtijevali 'u više navrata'.

U priči oko ličkih problema sa strujom netko evidentno ne govori potpunu istinu; iz HEP-a i Elektrolike su na upit tportala neslužbeno kazali kako 'nije baš sve onako kako kažu u Hrvatskim šumama', no službenu reakciju tek očekujemo.

U pauzi između novog loptanja dvaju javnih poduzeća zabilježimo da ih je naše pisanje o ovom problemu ipak potaknulo na akciju, pa i jedni i drugi obećavaju da će  - ovako ili onako - problem stabala-terorista do iduće zime biti riješen.