GOSPODARENJE OTPADOM

Stručnjaci pokopali Mostove mjere: To je utopija!

25.11.2015 u 16:16

Bionic
Reading

Stručnjaci okupljeni u nevladinoj Hrvatskoj udruzi za gospodarenje otpadom (HUGO) osjetili su se pozvanima reagirati kada je u javnost izašlo stajalište Mosta o problematici otpada. Smatraju da kao stručna organizacija moraju upozoriti javnost da su smjernice koje nude 'mostovci' nestručne, aktivističke i utopističke te prijete urušavanju ionako krhkog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Ako bi ih se prihvatilo, drže, Hrvatska bi izgubila svoju vjerodostojnost u očima Europske komisije kojoj smo se tijekom pregovora obvezali izgraditi centre za gospodarenje otpadom

'Kao stručna organizacija osjećamo se pozvanima upozoriti hrvatsku javnost da smjernice koje se nude navedenoj osnovi predstavljaju potencijalnu opasnost za narušavanje ionako nedovoljno izgrađenog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. Način na koji su prezentirane mjere, ukazuje na nestručnost, nepoznavanje problematike i aktivistički pristup problematici gospodarenja otpadom što na državnoj razini nije prihvatljivo te dovodi u zabludu širu hrvatsku javnost', upozorili su stručnjaci iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO).

Kao što je tportal.hr ranije izvijestio, tijekom pregovora o zaštiti okoliša predstavnici Mosta su članovima dviju koalicija iznijeli svoju čvrstu poziciju o nužnosti hitne uspostave tzv. koncepta zero waste, odnosno politike 'bez otpada', koja se protivi gradnji centara za gospodarenje otpadom. Taj koncept (zero waste) temelji se na uvjerenju da Hrvatskoj nisu nužna odlagališta budući da se otpada možemo riješiti kroz intenzivne mjere smanjenja količine nastanka otpada, njegove ponovne upotrebe i recikliranja. No Mostovo poimanje hrvatske politike zbrinjavanja otpada u obzir nije uzelo jednu važnu činjenicu, a to je da se Hrvatska tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom obvezala izgraditi centre za gospodarenje otpadom, čija gradnja debelo kasni. Od 13 planiranih tek su dva izgrađena pa ćemo - ako nastavimo ovim tempom - već za tri godine biti suočeni s plaćanjem basnoslovnih penala Europskoj komisiji koji dnevno mogu doseći iznose od nekoliko desetaka tisuća eura.

'Zagovaranje privremenog zaustavljanja izgradnje centara za gospodarenje otpadom, neodgovoran je i stručno neutemeljen zahtjev, koji ako bi bio prihvaćen od bilo koje političke opcije koja će biti u poziciji formiranja nove hrvatske vlade, može predstavljati značajnu opasnost za proračun RH, kao i uzrok narušene vjerodostojnosti naše zemlje u očima Europske komisije. Na temelju iskustava znatno razvijenijih zemalja EU, tvrdimo kako su alternativne mjere koje se predlažu, nemoguće implementirati u roku i opsegu koji se zagovara, a što bi u konačnici značilo neispunjenje većine ciljeva iz politike gospodarenja otpadom koji su za Hrvatsku obvezujući temeljem obveza koje je RH ispregovarala u pretpristupnim pregovorima', smatraju stručnjaci.

Udruga HUGO

Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom nevladina je i neprofitna organizacija, članica Međunarodne organizacije za kruti otpad (ISWA). U rad HUGO-a uključeni su relevantni znanstvenici, poslovni subjekti, kao i stručnjaci iz javne uprave kojima je gospodarenje otpadom djelatnost ili predmet primarnog znanstvenog interesa.

U priopćenju koje potpisuje doc.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica HUGO-a, također je istaknuto da je koncept 'zero waste' za koji se zalaže Most utopijski model kojem teži svaka organizirana država, ali da isti u stvarnosti ne postoji i nije ga moguće postići.

'Stoga kao relevantna stručna udruga, bez daljnjega podržavamo ideju kretanja sustava gospodarenja otpadom prema kružnoj ekonomiji, ali sagledavajući sadašnje stanje, preuzete obveze i financijske, okolišne i sve ostale mogućnosti', naglasili su.

Članovi HUGO-a stavili su svoja znanja i iskustvo na raspolaganje svima čije će mišljenje biti presudno u iznalaženju održivog rješenja sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. Riječ je o području, ocijenili su, koje se ne može i ne smije prepustiti političkoj trgovini, već ta tema mora biti predmet stručnog odlučivanja.

Udruga Krizni eko stožer Marišćina koja se protivi Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina u Viškovu, aktivno je preko svojih članova branila boje Mosta u 7. izbornoj jedinici. Valja istaknuti kako je Centar protiv kojeg se bore aktivisti iz Marišćine zapravo jedan od dvaju izgrađenih, iako se Hrvatska Europskoj komisiji obvezala izgraditi njih još 13 do 2018. godine.

Na čelu MOST-ove nezavisne liste za 7. izbornu jedinicu našao se tako sveučilišni profesor i stručnjak za energetiku i ekologiju Slaven Dobrović, a na drugom je mjestu bio profesor matematike i informatike te predsjednik udruge Krizni eko stožer Marišćina Josip Katalinić, kojeg je svojedobno krasio nadimak Erin Brockovich iz Marčelja. Obojica profesora osvojila su saborske mandate. U pregovorima s dvjema koalicijama Slaven Dobrović je postavljen za glavnog pregovarača Mosta na temu zaštite okoliša.

Na listi Mosta za 7. izbornu jedinicu natjecalo se još troje eko-aktivista, među kojima su i nezavisni vijećnici Općinskog vijeća Viškova i članovi Upravnog i Nadzornog odbora udruge Krizni eko stožer Marišćina Milan Pavelić i Mirna Međimorec

'Vrlo nam je drago što smo i na nacionalnoj razini pronašli opciju koja bez fige u džepu podržava ekološki sustav gospodarenja otpadom (Zero-waste, ops. I.E.M.) i koja je spremna takav sustav i javno podržati', obrazložili su predizborno iz udruge Krizni eko stožer Marišćina svoju aktivnu podršku Mostu.