REKORD SEZONE

U četvrtak i petak udari bure preko 200 km/h!

24.11.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Kao što su meteorolozi već najavljivali, u četvrtak te u noći na petak posvuda na Jadranu bit će jake i olujne, a podno Velebita i orkanske bure

Hrvatska će se u narednim danima naći pod utjecajem ciklone koja se formirala u Tirenskom moru, a premješta se jugoistočno od našeg područja. Ona neće udariti izravno u našu zemlju no Dalmaciji će donijeti kišu, a cijelom Jadranu snažnu buru.

Prema kartama koje je udruga Crometeo objavila na svojem profilu na Facebooku, brzine najjačih udara mjestimično će prelaziti 200 km na sat.

Lovci na oluje najavljuju pravi spektakl.

Bura je posljednjih godina postala popularna i izvan granica Hrvatske. U lov na zanimljive fotografije i iskustva u naše priobalje sve češće dolaze posjetitelji iz obližnjih zemalja, uključujući Sloveniju, Italiju, Austriju i Njemačku.

U ožujku ove godine jedna skupina njemačkih lovaca na oluje pod vodstvom Marca Kaschubea snimila je video zapis koji zorno demonstrira snagu našeg slavnog vjetra (dolje).

Našem moćnom sjeveroistočnom vjetru poseban je tekst u veljači posvetila čak i svemirska agencija NASA. U njemu se objašnjava kako dalmatinska obala upravo njemu može zahvaliti izuzetno velik broj sunčanih dana u godini.

'Meteorolozi su ranije mislili da je bura topografski silazan vjetar tjeran temperaturama. Međutim u posljednjih tridesetak godina studije su pokazale da se najsnažniji vjetrovi stvaraju lomljenjem vala vjetra preko planina, odnosno rotacijskom turbulencijom koja nastaje kada planinski vrhunci presjeku zračne struje', piše autor članka.