HDSSB IMA IDEJU

Salapić predlaže osnivanje slavonskog lobija u Saboru

01.12.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Ono što je predloženo na posljednjem Gradskom vijeću Osijeka, HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić isto planira učiniti i pred Hrvatskim saborom kada se konstituira njegov osmi saziv – osnovati takozvani slavonski lobi, interesno udruženje saborskih zastupnika bez obzira na stranačku pripadnost. Nakon konstituiranja nacionalnog parlamenta, ideju planira predstaviti u svih pet slavonskih županija, četvrtoj i petoj izbornoj jedinici

Namjera ovoga zastupnika iz četvrte izborne jedinice jest okupljanje parlamentaraca iz Slavonskog Broda, Virovitice, Vukovara, Vinkovaca i Osijeka, njih ukupno, kako je izračunao 28 oko projekata koji nadilaze stranačke interese.

'Šest sam godina zastupnik i vidio sam kako prilikom izglasavanja državnog proračuna slavonski zastupnici koji su pripadnici većih stranaka, primjerice SDP-a i HDZ-a, glasuju protiv amandmana koje su predložili HDSSB-ovi zastupnici, a koji se tiču infrastrukturnih projekata, bilo iz Osijeka, Osječko-baranjske županije ili onih koji prelaze te geografske okvire', objašnjava za tportal Josip Salapić porijeklo svoje ideje o takozvanom slavonskom lobiju u Hrvatskom saboru.

Nije ugodno glasati protiv svoga kraja zbog stranačke stege

Smatra kako su zastupnici prema stranačkoj stezi morali glasovati protiv amandmana koji su važni za stanovnike i građane kraja iz kojega dolaze.

'Iskusio sam to. Imao sam priliku biti članom veće stranke, kada sam bio zastupnik HDZ-a. Nije ti ugodno kada netko odbije amandman ili prijedlog koji dolazi iz tvojega kraja i kada moraš glasati protiv. To nije dobro i to treba mijenjati', zalaže se Salapić.

Pitanja kojima bi se, primjerice, trebao baviti slavonski lobi su nastavak izgradnje koridora Vc prema Mađarskoj, ali i sprečavanje odlaska mladih.

'Ako se tijelo uspostavi, a nadam se da hoće, raspravljali bismo o tome što je bitno, ono što nadilazi naše političke programe oko čega se nemamo razloga politički natezati nego raditi za dobrobit svih. Ta politika mora imati više od onoga što stranke predstavljaju', objašnjava ovaj HDSSB-ovac.

'Treba nam podrška svih župana i gradonačelnika'

Prvi je korak k realizaciji ideje konstituiranje Sabora kako bi se vidjelo tko su zastupnici iz Slavonije i Baranje.

'Možda će biti nekih zamjena, a možda će netko od naših kandidata iz Slavonije biti ministar u vladi, njegov zamjenik ili nešto slično. Neće tu biti svađe jer nema prostora za nju, ako se dogovorimo što je bitno i važno pa s prijedlozima krenemo prema centralnoj državnoj vlasti udruženi, uz podršku gradonačelnika i župana', nastavlja on.

Isključuje mogućnost kako su s novom idejom izišli jer je HDSSB nakon proteklih parlamentarnih izbora polučio lošiji rezultat od prethodnog koji ne pripisuje ni pojavi Slavonske sokolske garde.  

'Ako je Slavonska sokolska garda nanijela štetu HDSSB-u, što je onda naštetilo HDZ-u u desetoj izbornoj jedinici koja je slovila za njihovu utvrdu gdje im je Most uzeo tri mandata?' protupitanjem odgovara ovaj saborski zastupnik iz Osijeka.

Smatra kako je to jednostavno trend koji je prisutan u svim izbornim jedinicama u Hrvatskoj, svojevrsna politička kriza jer građani traže tzv. treći put. Za ovakav potez nisu se ranije odlučili jer za to nije bila, dodaje, situacija.

Više obzira prema Slavoniji i Baranji

Slavonski lobi smatra pozitivnim projektom u kojemu nema prostora za natezanje i svađu ako je zastupnicima s istoka Hrvatske važno privući milijarde u svoj kraj, zadržati mlade, spasiti radna mjesta i otvoriti nova te natjerati vladu da ima više obzira prema Slavoniji i Baranji.

'To možemo samo ako se udružimo, ako iziđemo iz okvira nekog prepucavanja. Svima će nam biti bolje', objašnjava.  

O ovoj inicijativi već su razgovarali u HDSSB-u, kaže, i svi njihovi dužnosnici će je prihvatiti. Vjeruje kako protiv nje nemaju ništa ni u SDP-u, a smatra da ni u HDZ-u ne bi trebalo biti drukčije. Načelna podrška stigla je i od osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića.  

'Čim se konstituira Sabor, pustit ću isti prijedlog i ostalim slavonskim županima. To bi bilo prvo takvo tijelo koje bi otvorilo novu priliku u politici. Jačanje određenih grupacija u parlamentu nije protuustavno, a može donijeti dobrobiti kraju iz kojega dolazi', kaže HDSSB-ov Josip Salapić.