POKRET MLADIH 64 ŽUPANIJE

HDZ-ov partner u Hrvatsku doveo Mađare koji bi dio naše zemlje

24.11.2015 u 10:29

Bionic
Reading

Krajnje desna Hrvatska čista stranka prava (HČSP) koja je na nedavnim izborima imala zajedničkog kandidata na listi Domovinske koalicije s HDZ-om u subotu je održala zajedničku komemoraciju u slavonskom selu Laslovo s pripadnicima isto tako ekstremno desničarske stranke Jobbik, ali i Pokretom mladih 64 županije koji ima neskrivene teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj

Naime, jedan je od glavnih ciljeva Pokreta mladih 64 županije revizija Trianonskog sporazuma iz 1920. godine i da se u sastav Mađarske vrate područja koja su do Prvog svjetskog rata bila pod upravom Budimpešte u Austro-Ugarskoj. U sastav Velike Mađarske tako bi ušla i cijela Slavonija i Baranja, Međimurje, ali i Lika, Zagreb i Rijeka, također i dijelovi, Slovačke, Rumunjske i Srbije u kojima danas živi i brojna mađarska nacionalna manjina što je vidljivo iz videa (pogledati 1.24 minute) koji Pokret mladih 64 županije drži na svojim službenih stranicama. Iz HČSP-a objašnjavaju da su oni samo ponosni na svoju prošlost i nemaju teritorijalnih pretenzija prema susjedima.

Zabrinjava to što HDZ, najjača hrvatska stranka surađuje s HČSP-om koji u Hrvatsku dovodi goste u najmanju ruku sumnjivih aspiracija. Zbog čestih proustaških incidenata kojima je HČSP sklon, HDZ je nastojao zamaskirati suradnju s njima na prošlim izborima pa je njihov kandidat Luka Podrug bio nominiran u X. izbornoj jedinici bez navođenja imena stranke što je, kako su sami priznali, bio uvjet za suradnju. Iz HČSP-a, štoviše tvrde, da će, ako HDZ formira vladu, prema dogovoru s tom strankom imati i saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru, već spomenutog Luku Podruga.

Zbog svega toga, pitali smo HDZ kako komentira da im partnerska politička stranka organizira zajedničko događanje s Pokretom mladih 64 županije, koji ima teritorijalne aspiracije prema Hrvatskoj, što se može vidjeti iz priloženog videa koji se nalazi na službenim stranicama Pokreta mladih 64 županije, ali nam od petka nisu odgovorili na upit.

U HČSP-u tvrde da Pokret mladih 64 županije nema nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj ili prema drugim zemljama na koje su se protezale ugarske županije u prošlosti, mada video s njihovih službenih stranica pokazuje jasne pretenzije - obojili su dijelove Hrvatske u boje mađarske zastave.  


Kako nam je kazao Frano Čirko, predsjednik mladeži HČSP-a i organizator zajedničke komemoracije s Mađarima u Laslovu, članovi Pokreta mladih 64 županije nisu nikad ni rekli, ni izjavili niti stoji u njihovom programu da imaju teritorijalne pretenzije na Hrvatsku. 'Svaki put kad su bili s novinarima u Hrvatskoj, to su svečano izjavljivali i ne znam koliko bi puta još morali izjaviti da nemaju pretenzije na Hrvatsku', kazao je Čirko za tportal.

Oni se, objašnjava, samo ponose Ugarskim Kraljevstvom kojega smo i mi bili dio 900 godina, a to je, smatra, druga stvar. 'Da imaju pretenzije nad Hrvatskom, ne bi poštovali ni Domovinski rat koji je bio rat za slobodu, nezavisnost i samostalnost hrvatske države, a neki njihovi članovi bili su hrvatski dragovoljci', poručuje Čirko koji dodaje da su Mađari naši nedvosmisleni prijatelji i iskreni saveznici. 'To što se oni ponose svojom poviješću nije i ne bi treba biti problem', mišljenja je HČSP-ovac.

Kaže da uvijek nanovo ljudi iz zlih namjera govore da oni imaju teritorijalne pretenzije na Hrvatsku, a nemaju.

'Velika Mađarska imala je 72 županije, a oni su namjerno dali ime 64 županije zbog savezništva s Hrvatskom, iako nemaju pretenzije ni prema Rumunjskoj u kojoj ima oko milijun i pol Mađara, ni prema Slovačkoj u kojoj ima pola milijuna Mađara, ni prema Vojvodini u kojoj imate 300 tisuća Mađara, nego se zalažu za veću autonomiju i za očuvanje nacionalnog identiteta. Čak i da se zovu 72 županije, to ne mora značiti da imaju teritorijalne pretenzije kao što se mi zalažemo za identitet naših Hrvata u Vojvodini, Boki Kotorskoj, bilo gdje Hrvati žive, to ne znači da službeno imamo teritorijalne pretenzije', kazao nam je Čirko te ponovio da je riječ o problemu koji im se non-stop javlja i širi iz zle namjere. Na upit jesu li s HDZ-om možda razgovarali o suradnji s Pokretom mladih, Čirko je kazao da se to njih ne tiče. 'Mi smo samostalna stranka i u koaliciji s HDZ-om smo bili iz skroz drugih razloga; pitanja nacionalnih interesa, nacionalnog jedinstva državotvornih snaga. Da smo išli za HDZ-om, bili bismo članovi HDZ-a', zaključio je Čirko.