POLANČEC (NE) ODLAZI

Adlešič: 'Razgovarali smo', Kosor: 'Nismo'

23.10.2009 u 14:32

Bionic
Reading

U Banskim dvorima ovih su dana zagrijane stolice u sobama za sastanke, a glavna je tema afera s Podravkom. Na pitanje razgovara li se o smjeni potpredsjednika Vlade Damira Polančeca čuju se dvosmislene informacije

Potpredsjednica Vlade, HSLS-ova Đurđa Adlešič, rekla je da je razgovarala s Kosor o potencijalnom odlasku Damira Polančeca.

O čemu se (nije) razgovaralo?

Tijekom poslijepodneva u našu je redakciju stigao zahtjev za ispravkom netočnog navoda u kojemu iz HSLS-a tvrde da potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič nije rekla da je s Jadrankom Kosor razgovarala o potencijalnom odlasku Damira Polančeca. No, iz tonskog zapisa izjave Đurđe Adlešič (Odgovor Đurđe Adlešič.mp3) jasno se čuje kako Adlešič potvrdno odgovara na pitanje 'Jeste li razgovarali o potencijalnom odlasku Damira Polančeca'.

'Nekoliko dana razgovaramo o svemu što se događa i jutros me premijerka kao koalicijsku partnericu upoznala sa svime što kao partner moram znati. Jasno vam je da vam ne mogu reći više od te rečenice o sadržaju razgovora', rekla je misteriozna Adlešič.

Premijerka Jadranka Kosor tek je usput rekla da 'ne razgovara s koalicijskim partnerima oko smjene Polančeca, ali razgovaraju o drugim stvarima'.

Kako je premijerka pod pritiskom koalicijskih partnera koji su jučer dali do znanja kako očekuju da se pitanje Polančeca riješi u Vladi prije izglasavanja povjerenja u Saboru, jača je sumnja u istinitost izjave premijerke Kosor nego u Adlešič, koja je odbila odgovoriti na pitanje je li tražila Polančecovu smjenu.

Na pitanje hoće li stati iza Polančeca na izglasavanju o povjerenju u Saboru, Adlešič je rekla kako je moguće da 'institucije budu i brže od saborskih zastupnika', ali nije htjela reći vjeruje li da bi Polančec mogao otići prije idućeg petka.

'Svaka afera koja se događa nekome iz političke opcije i tko je na vlasti, sigurno je štetna vlasti, ali je od toga uvijek štetnije ne raščistiti stvari do kraja. Koliko znam, institucije ovaj put stvarno rade svoj posao, a ono što smatram jako bitnim je da nitko nije izuzet kad se radi o ruci pravde, pa treba pričekati da ovaj posao završi. Nitko ne smije biti imun', rekla je Adlešič, a za Polančeca kaže da je osoba koja bi, da ima moralne razloge za to, ponudila ostavku.