SVE EKIPE NA TERENU

Snijeg stvara probleme - dijelovi Like bez struje

22.11.2015 u 21:55

  • +12

Snijeg zabijelio Hrvatsku

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

Gotovo cijelu Liku u noći sa subote na nedjelju zahvatilo je snježno nevrijeme, u Gospiću je palo više od 30 centimetara snijega, a u gorskim predjelima snježni pokrivač je i viši. Vlažan snijeg prouzročio je rušenja stabala koja su oštetili dalekovode i niskonaponsku mrežu pa je šire područje Gospića jutros ostalo bez struje. Gospić je od 12,45 sati ponovno opskrbljen strujom, a više od 150 montera gospićke 'Elektrolike' uspjelo je popraviti glavninu kvarova na dalekovodima i mreži

Snijeg u Lici još pada i njegova visina je premašila 40 centimetara. Trenutno je još bez električne energije oko tri tisuće kupaca na cijelom području Ličko-senjske županije, a tijekom dana bez struje je bilo gotovo dvadeset tisuća korisnika.

Bez električne energije jutros je ostalo cijelo područje grada Gospića i šire okolice, područje Donjeg Lapca, dio Sv. Jurja, veći dio općine Perušić i Vrhovine, Ličko Lešće, dio naselja općina Gračac i Rakovica.

Saniranje šteta, koje će tek trebati procijeniti, otežavaju snijeg i jaka bura u Primorju. Glavnina lokalnih i županijskih cesta je pročišćena, ali zbog poledice je zimska oprema obvezna za sve kategorije vozila.

Tri autobusa skliznula s ceste

U subotu su u Lici s ceste skliznula tri autobusa - dva na području općine Brinje te jedan u Bruvnu između Gračaca i Udbine. Neki su putnici lakše ozlijeđeni, javlja HRT

Snijeg otežava i stanje na prometnicama u Gorskom kotaru. U Delnicama je palo čak 52 centimetra snijega. Vožnju dionicom autoceste Rijeka - Zagreb između Kikovice i Delnica dodatno otežavaju udari bure pa je otvorena samo za osobna vozila. Na ostalim cestama vjetar mjestimično stvara zapuhe i otežava čišćenje.

U Hrvatskoj Kostajnici u nedjelju ujutro izmjeren je 1 cm snježnog pokrivača, a u Karlovcu sedam centimetara. U nedalekom Ogulinu čak 22! Očekivano, više je snijega palo u gorskom području. Na postaji Puntijarka jutros su izmjerena 24 cm, u Udbini 18, Gospiću 32, Crnom Lugu 51 cm, Delnicama 52 cm, a na Zavižanu čak 60 centimetara.