HRVATSKI NARODNJACI

Bivša stranka Mislava Žagara ne može u stečaj

20.11.2015 u 15:58

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu u petak je objavio rješenje kojim se odbacuje zahtjev Financijske agencije (Fina) za pokretanje skraćenog postupka nad političkom strankom Hrvatski narodnjaci jer je provjerom u registru političkih stranaka utvrđeno da je stranka neaktivna pa nisu ispunjeni uvjeti za skraćeni stečaj

U obrazloženju rješenja stoji se da je Fina u rujnu podnijela zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka Hrvatskih narodnjaka navodeći da ta politička stranka nema zaposlenih te da ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od 120 dana. Sud je odbacio taj zahtjev, a protiv tog rješenja Fina je imala pravo žalbe Visokom trgovačkom sudu.

Hrvatski narodnjaci stranka su koju su 2004. osnovali bivši članovi zagrebačkog ogranka Hrvatske narodne stranke (HNS) predvođeni Mislavom Žagarom, dotadašnjim predsjednikom ogranka.

Osnivanje Hrvatskih narodnjaka uslijedilo je nakon što je Žagar prozvan da je u Zagrebu kupovao površine koje su u spornim procesima bile prenamijenjene u građevinska zemljišta, a protiv njega je 2003. bila podignuta prijava da je tražio 50.000 kuna mita od poduzetnika Damira Ivana Petrovića za dobivanje javnog natječaja za izgradnju igrališta NK Hrvatski Dragovoljac.

Hrvatski narodnjaci su zapamćeni i po tome što su isticali da će njihov predsjednički kandidat na izborima 2005. biti Boris Mikšić koji je, naposljetku, na izbore izašao kao nezavisnik kandidat. Žagar je 2006. postao član SDP-a te zamjenik direktora Autobusnog kolodvora Zagreb (AKZ), a godinu kasnije je priveden zbog vrijeđanja policije ispred zagrebačkog narodnjačkog kluba Nec.

Na mjestu zamjenika Autobusnog kolodvora zadržao se četiri godine, a nakon toga je izašao iz politike i posvetio se privatnom biznisu. No, njegove su tvrtke zbog ostavljenih dugova završile u blokadi, a Žagar je otišao na Tajland.

Uoči posljednjih parlamentarnih izbora, Žagar je ušao u najuže vodstvo stranke Naprijed Hrvatska – progresivni savez, bivšeg predsjednika Ive Josipovića, kao organizacijski tajnik stranke.


Žagar demantira da je protiv njega podignuta prijava


Dan nakon što je objavljen članak da Žagarova bivša stranka ne može u stečaj priopćenjem su reagirali iz njegove nov stranke Naprijed Hrvatska. U prioćenju stoji da 'Žagar nikad nije prozvan da je kupovao sporna zemljišta, a kamoli da je išta kupovao'. Također se navodi da je 'stranku je napustio svojevoljno radi neslaganja s Vesnom Pusić te da protiv njega nikada nije podignuta nikakva prijava za uzimanje nekakvog mita'.