'VRISAK' S MAKSIMIRA

Čovjek s maskom: Matej Škegro, tatin uspješni sin

20.11.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Nadrealna scena muškarca koji usred opsežne antikorupcijske akcije i vala hapšenja nogometne vrhuške pred novinarima paradira prekrivajući lice maskom iz filma 'Vrisak' autorsko je djelo mladog Mateja Škegre, financijskog direktora i člana uprave Dinama. Što je htio time poručiti, još nije poznato: on sam za tportal je objasnio da po zajedničkom dogovoru ne daje izjave za medije, dok su u zagrebačkom klubu vrlo nervozno reagirali na naša pitanja

'Nećemo to komentirati, trenutno imamo previše stvari da bismo o tome mislili. Možda jednom u budućnosti', odrješito je tportalu poručila glasnogovornica Dinama Sandra Špičić

Škegro se, podsjetimo, u vrijeme dok su istražitelji češljali dokumentaciju Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno provodili istragu nad gotovo svim njegovim nadređenima, iz Maksimira odvezao u luksuznom Audiju kamufliran maskom iz tinejdžerske horor-parodije, da bi se nešto kasnije vratio s istim modnim dodatkom.

Matej Skegro i ja!! ????⚽️

A photo posted by Ogi Vukojevic (@ogivukojevic8) on


To prijepodne na zagrebačkom gradskom stadionu bilo je dovoljno bizarno i bez njega - uz policijsku i novinarsku opsadu pristup je bio dopušten samo odabranima poput Ivice Blažička, dok se formalni predsjednik kluba Mirko Barišić nervozno istresao na zaštitara koji mu nije odmah podignuo rampu. Policajci su radili dok je dio mlađih igrača poljubio vrata Maksimira.

Ipak, Škegro je na trenutak uspio zasjeniti čak i oca i sina Mamića te vječnog operativca Damira Vrbanovića - njegov performans našao je mjesta u svjetskim agencijskim pregledima.

Rođen 1987. godine, mladi magistar ekonomije i viđen dio zagrebačke zlatne mladeži obavlja dužnost financijskog direktora Mamićeva kluba od studenog 2011., no dosad - barem koliko je poznato - nije bio obuhvaćen nikakvom istragom. Prije sportske karijere, a neposredno nakon svršetka fakulteta visokim prosjekom od 4,6, radio je u Atlantic grupi.

Strelovit uspon u klupskoj hijerarhiji započeo je članstvom u skupštini Dinama, tijelu nakrcanom javnim osobama koje svojim biografijama pružaju legitimitet ustroju vjerojatno jedinstvenom na cijelom planetu. Skupština, naime, bira članove uprave Dinama, dok uprava potom bira članove skupštine - i tako je nastao zatvoreni krug kojim je udruga građana praktički oteta svojim članovima i okupirana od jedne klike.

Škegrina skupštinska karijera, međutim, trajala je tek šest mjeseci jer je očito vrlo brzo prepoznat njegov talent s brojkama. Vjerojatno nije odmogla činjenica da je njegov otac Mate Škegro - poznati i uspješni doktor medicine, pročelnik Zavoda za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju abdominalnih organa u KBC Zagreb - dobar prijatelj Zdravka Mamića i ujedno član Izvršnog odbora Dinama.

Klupske financije navodno je tako dobro sredio da je već u ožujku prošle godine imenovan za jednog od članova uprave Dinama. Brojke, međutim, ozbiljnim ekonomistima dižu obrve: premda ovaj klub još uvijek ima zadovoljavajući tijek novca, njegovo poslovanje izuzetno je ranjivo i direktno ovisi o prodaji igrača i plasmanu u europska natjecanja. Samo u 2014. Dinamo je ostvario čak 90 milijuna kuna gubitaka (prihodi 120 milijuna i rashodi 211 milijuna kuna).

Oni su pokriveni iz dobiti prethodnih razdoblja, ali zabrinjava činjenica da je sav višak iz prethodnih deset godina spiskan samo u jednoj. I godinu ranije, 2103., klub je završio u minusu od oko 13 milijuna kuna.

U službenim financijskim izvještajima koji su konačno postali dostupni nakon intervencije Ministarstva financija stoji i da je GNK Dinamo samo u prošloj godini uzeo kredita u iznosu od 165 milijuna kuna (115 u inozemstvu i 50 milijuna kuna u Hrvatskoj) te da su se njegove kreditne obveze dramatično povećale od 20 milijuna kuna 2012. na nevjerojatnih 270 milijuna krajem prošle.

Istina, postojala su i potraživanja visoka 125 milijuna kuna, mahom za igrače prodane u inozemstvo, ali i stotinjak milijuna obveza za rashode poslovanja pa se može zaključiti da samo jedan loš prijelazni rok ili neuspjeh u plasmanu igrača prijeti kolapsom cijele konstrukcije.

Zasad, barem ove godine, Dinamo u financijskom dijelu relativno dobro pliva. To je očaralo dio klupskih kroničara koji su uspon Mateja Škegre pratili nadanjima da će 's brojkama biti nešto spretniji nego s loptom', navodno jer je u srednjoj školi na jednom haklu uspio istovremeno slomiti i ruku i nogu.

Noge i ruke još su tu, ali pitanje je kako će sve klapati ako padne glava. Odnosno, kako Zdravka Mamića znaju zvati, Glava.