Hrvatska POŽURITE

Kako podnijeti ocjenu ustavnosti kriznog poreza

  • Autor: An. S.
  • 23.10.2009 14:05:25
  • 23.10.2009 11:58:46

Ustavni sud je zaprimio više od 50 tisuća zahtjeva građana, među kojima su predsjednik Republike Stjepan Mesić te Matica umirovljenika, za ocjenu ustavnosti zakona kojim je uveden poseban krizni porez, u javnosti poznatiji kao harač

Oni koji to nisu napravili krajnje je vrijeme da učine, jer u slučaju da zakon padne na Ustavnom sudu, građani koji nisu podnijeli tužbu neće moći tražiti povrat uzetih sredstava.

Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kriznog poreza jednostavan je proces, čak i za najveće laike, jer su mediji, posebno Jutarnji.hr, Pollitika.com, ali i Hrvatska stranka umirovljenika na svojim stranicama, objavili predloške koje je potrebno samo skinuti s interneta, popuniti te poslati na adresu Ustavnog suda.

Što se tiče popunjavanja tužbe za ocjenu ustavnosti, potrebno je upisati ime i prezime, adresu i ono najvažnije - zbog čega smatrate da je taj zakon u suprotnosti s Ustavom - a zatim biste trebali navesti članke koji su po vašem mišljenju sporni. Zbog toga ne bi bilo loše ni da bacite pogled na odredbe Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke ili jednostavno konzultirate nekog stručnjaka ako to već sami niste. Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti je besplatno, a on se može poslati poštom ili predati osobno na adresi Ustavni sud Republike Hrvatske, Varšavska 3, 10000 Zagreb. Sve podrobnije informacije o Ustavnom sudu možete pronaći na adresi www.usud.hr.

Vlada je donijela tzv. harač u srpnju ove godine s ciljem krpanja proračunskih rupa koje su prijetile odlaskom države u bankrot. Premijerka Kosor se odlučila na taj porez i dizanje stope PDV-a za jedan posto kako bi izbjegla provođenje bolnih strukturalnih reformi te izbjegla sukob sa sindikatima zbog nužnog otpuštanja viška radnika u javnim službama. Porez sa stopom linearnog oporezivanja od 2 i 4 posto iznad i ispod 3000 kuna, i pored navodne socijalne note, iznimno ide na ruku onima koji imaju najviše plaće.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još