GODIŠNJICA UBOJSTVA PUKANIĆA I FRANJIĆA

Tko je naručitelj, a tko ubojica?

22.10.2009 u 23:27

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana, u 18 sati i 20 minuta u zagrebačkoj Vlaškoj ulici odjeknula je snažna eksplozija koja je potresla cijelu Hrvatsku; u njoj su poginuli Ivo Pukanić i Niko Franjić. Još uvijek ne znamo tko ih je likvidirao

Tko je ubojica, naručitelj, sudionik? Iz mjeseca u mjesec piše se o nekim drugim ljudima iz neke druge susjedne zemlje, s nekim drugim mafijaškim nadimcima. Istraga USKOK-a službeno je okončana, sada se čekaju optužnica i odgovori na brojna pitanja.

OPASNI LJUDI I GORKE SUDBINE

Nije prošlo ni tri tjedna od ubojstva Ivane Hodak, a Hrvatsku je prošle godine, točno na današnji dan, šokirao još jedan brutalan i detaljno osmišljen atentat na novinara i vlasnika Nacionala Ivu Pukanića s kojim je, kao kolateralna žrtva, život izgubio i njegov direktor marketinga Niko Franjić

Niko Franjić je tjedan dana prije smrti doživio prometnu nesreću zbog koje je bio čak i izjavio: 'Ako sam preživio ovo, živjet ću još sto godina.' Nažalost, zbog te prometne nesreće kući ga je 23. listopada 2008. htio odvesti Ivo Pukanić na kojega su se mjesecima ranije namjerili iznimno opasni ljudi.

Eksplozija pod Pukanićevim Lexusom odjeknula je u dvorištu NLC grupe čija zgrada je bila puna studenata Nacionalove novinarske škole. Pukanić i Franjić odbačeni su od automobila te su preminuli na licu mjesta. Dvojica grafičara Ivica Horvat i Vedran Duhaček od eksplozije su bili lakše ozlijeđeni i prevezeni u bolnicu.

Svjedoci su vidjeli muškarca tridesetih godina sa šiltericom kako trči ulicom Junija Palmotića. Prva je iz zgrade istrčala urednica Nacionala i Pukanićeva bliska prijateljica Sina Karli. Policija je stigla za samo nekoliko minuta, a u 19.15, na mjestu nesreće bio je i sam gradonačelnik Milan Bandić

OBITELJ I PRIJATELJI U SUZAMA, POLITIČARI NA MUKAMA

Pukanićeva supruga Mirjana s kojom je bio pred razvodom, bila je potresena kada je za ubojstvo saznala od novinara koji su je prvi nazvali, kao i njihova kćer Sara koja je nakon očeve smrti ostala živjeti s domaćicom koja je uz nju i oca bila posljednjih devet godina. Nedavno je napunila 18 godina i umjesto oca zatražila da se okonča brakorazvodna parnica. S majkom navodno nije u kontaktu, a neki mediji su je već proglasili najmlađom hrvatskom milijunašicom.

Na komemoraciji za Pukanića

Predsjednik Stipe Mesić bio je Pukanićev dobar prijatelj, a na vijest o ubojstvu poslao je priopćenje: 'Večeras je terorizam ušao na ulice glavnog grada Hrvatske. Kriminalno je podzemlje suočilo cijelu pravnu državu i sve njezine institucije s izazovima kakve do sada nismo imali. Svaki se građanin Hrvatske večeras s pravom pita tko je sljedeći. Država mora na teror i terorizam odgovoriti energično, trenutno i sa svim raspoloživim mjerama.'

Premijer Ivo Sanader sazvao je izvanrednu konferenciju na kojoj je ponovno najavio borbu protiv kriminala, a šef SDP-a Zoran Milanović pomirljivo se dao na raspolaganje premijeru, jer 'u tim trenucima treba zaboraviti na politiku'.

KRIZA NOVINARSTVA?

Predsjednik HND-a Zdenko Duka oštro je osudio ubojstvo jednog od najpoznatijih hrvatskih novinara: 'Strašno je to što se dogodilo. To govori o tome da je kriminal vjerojatno u najjačem naletu do sada u Hrvatskoj. Izvjesno je da je to prvo ubojstvo novinara u Hrvatskoj poslije Domovinskog rata.'

Vijest o ubojstvu Pukanića u nekoliko sati obišla je cijeli svijet preko agencija Reuters, DPA, AP i AFP koji je pisao da je Zagreb u posljednje vrijeme bio pozornica nekoliko ubojstava mafijaškog tipa.

PRIVEDENI OSUMNJIČENI

Robert i Luka Matanić

Policija, ali i Vlada, bili su pod pritiskom javnosti koja je pak stajala na rubu panike. Tadašnji premijer Ivo Sanader smijenio je ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića odmah nakon ubojstva Ivane Hodak, kao i ministricu pravosuđa Anu Lovrin. Došli su aktualni Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović.

Policija je nakon pregleda amaterske snimke jednog očevica utvrdila da je bombu pod automobilom morao aktivirati netko tko je sve promatrao iz daljine, i tko je, očito, ovo ubojstvo pomno isplanirao.

Jutro nakon ubojstva policija je imala dva fotorobota mogućeg atentatora te su započeli s intenzivnim obavijesnim razgovorima sa svima bliskima Pukaniću i Franjiću pa je u nekoliko dana ispitano i nekoliko stotina ljudi. Istrazi se pridružila i srpska policija, a bilo je jasno samo da je riječ o profesionalnim ubojicama.

Policija je pet dana kasnije u centru Zagreba uhitila Roberta i Luku Matanića te Amira Mafalanija koje se sumnjiči da su mjesecima pratili svaki Pukanićev korak pod vodstvom Slobodana Bobana Đurovića, kuma Sretena Jocića poznatog kao Joca Amsterdam. Svi su oni danas u pritvoru i čekaju optužnicu i suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu.

U IŠČEKIVANJU OPTUŽNICE

Sreten Jocić (Joca Amsterdam)
Željko Milovanović, bivši pripadnik Crvenih beretki i optuženi ratni zločinac koji ima tri državljanstva, nalazi se u pritvoru u Beogradu. Naime, on je nakon ubojstva bio u bijegu u Doboju u Republici Srpskoj te je nakon šest mjeseci uhićen u Beogradu. Milovanović je tako, uz Branimira Glavaša i druge, postao još jedan apsurdni primjer koliko štete proizlazi iz nepostojanja ugovora o izručenju. Naime, prije nekoliko dana Vrhovni sud Srbije odbio je hrvatsku žalbu na odluku o neizručenju Milovanovića. Još je upitno hoće li srbijansko pravosuđe pokrenuti postupak protiv njega.

S obzirom na to da rješenje o pritvoru osumnjičenima u Zagrebu uskoro ističe, USKOK, doznaje se, ovih dana treba donijeti optužnicu.

U Srbiji se vodi odvojeni postupak protiv Milenka Kuzmanovića kojeg se sumnjiči da je iz Srbije u Hrvatsku unio eksploziv za Pukanićev Lexus, i Joce Amsterdama koji je, navodno, preko Đurovića naručio ubojstvo Pukanića i za to platio milijun i pol eura.

Pod zagrebačkom istragom je i Bojan Gudurić koji je još u bijegu. Za informacije o njemu MUP je raspisao i od 100.000 kuna.

'LAST MINUTE' SVJEDOCI

Koja je prava priča o ubojstvu Pukanića i tko je zapravo naručitelj, naslućuje se samo kolažom informacija koje su u posljednjih godinu dana iscurile u javnost, ali činjenica je da se istraga vodi pod debelim velom tajne.

Državno odvjetništvo u Zagrebu navodno ima krunskog svjedoka koji, prema napisima medija, govori da iza ubojstva stoji duhanska mafija što su isticali i novinari Nacionala.

Iako je potvrđeno da je istraga ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića završena, na zagrebačkom Županijskom sudu ispitana su još dva svjedoka. Prvi je crnogorski poduzetnik Ratko Knežević. On je, navodno, prošli petak puna tri sata davao iskaz pred istražnim sucem te izravno optužio Stanka Subotića i Milu Đukanovića da su naručili atentat na Pukanića. Sve je to zbog pisanja Nacionala o balkanskoj duhanskoj mafiji. Knežević je dobio status zaštićenog svjedoka u rangu zaštite državnih čelnika.

Drugi zaštićeni svjedok koji je, prema pisanju Nacionala, dobio zaštitu je Dušan Erceg inače iz Makarske. On je navodno s Robertom Matanićem služio zatvorsku kaznu i zna detalje o organizaciji ubojstva.

Sara Pukanić
BESPOMOĆNI PRED MAFIJOM?

Sve informacije i spekulacije koje su do danas iscurile u javnost možemo precrtati jednu blijedu sliku opasnog balkanskog podzemlja u koje je očito provirio Pukanić. On je, podsjetimo, šest mjeseci prije svoje smrti upozoravao javnost da ga je netko pokušao ubiti te da ga je pred njegovim vlastitim stanom metak zaobišao za centimetar.

Pukanić je o tom slučaju obavijestio HND i sve organe vlasti i doveo se u situaciju da na konferenciji za novinare sa suzama u očima objašnjava da nije sam sebi namjestio pokušaj ubojstva.

Od travnja do kolovoza imao je policijsku zaštitu. Prijetnje su, tvrdio je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, bile prestale. Dva mjeseca nakon ukidanja zaštite, netko je Pukaniću stavio bombu pod auto i stisnuo gumb.