SLOVENSKA ŽICA

Ostojić: Naš jedan policajac sve pazi i kontrolira

13.11.2015 u 14:12

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u petak je za slovensko postavljanje žice na hrvatskom teritoriju rekao kako tim potezom slovenska Vlada pokušava smiriti napade da ne čini dovoljno na zaštiti granice od izbjegličkog vala, ističući da će se problem sa žicom riješiti s lovačkim društvima

'Na provokaciju vezanu za žicu još ne odgovaramo, ispoštovat ćemo zakone Republike Hrvatske. Naš jedan policajac sve pazi i kontrolira. Možemo žicu ukloniti odmah i napraviti incident. Ovaj dio žice riješit ćemo sa lovačkim društvima', izjavio je Ostojić novinarima u slavonskobrodskom tranzitnom Centru za izbjeglice.

Izjavu slovenskog premijera Mire Cerara kako predosjeća da bi Hrvatska mogla pustiti izbjeglice preko granice mimo rute Ostojić je ocijenio potpuno nerealnom, jer se sve izbjeglice, naglasio je, prema Sloveniji voze uz kontinuirano dogovaranje s drugom stranom uz redovite najave. 'Osjećaj ga je prevario, jer se strogo držimo Junckerovog plana', istaknuo je.

Ustvrdio je da Slovenija ne može žicom, a posebno ne vojskom pokriti cjelokupnu graničnu liniju sa Hrvatskom. 'Problem ćemo riješiti, a kad, prepustite strategiju hrvatskoj policiji', poručio je Ostojić.

Ponovio je poziv Sloveniji da poboljša uvjete za izbjeglice u prihvatnom centru, ocijenivši kako su sadašnji uvjeti gori od onih koje je Hrvatska imala u Opatovcu.

To što je i Austrija krenula s postavljanjem ograde ocjenjuje kao dodatni pritisak i 'kontra signal' za izbjeglice, s obzirom da takve najave samo ubrzavaju dolazak novog vala izbjeglica.

Vezano uz otvaranje nove izbjegličke rute preko Bugarske ministar zasad nije mogao potvrditi iz kojeg smjera su te izbjeglice došle, iz Grčke ili izravno iz Turske, dodavši da točne podatke nema zbog nedostatka komunikacije s Grčkom. Prema procjeni hrvatske i austrijske policije, ovom rutom dnevno stiže od 700 do 1.000 izbjeglica.

Unatoč očekivanom smanjenju broja ulazaka izbjeglica u Hrvatsku, kroz tranzitni centar u Slavonskom Brodu u zadnja je 24 sata prošlo 9.823 osoba, a to odstupanje od procjena nastalo je, rekao je Ostojić, zbog otvaranja nove izbjegličke rute preko Bugarske.

Ostojić je kazao kako se zbog novog štrajka u grčkom javnom prijevozu ne očekuje jenjavanje vala izbjeglica iz Grčke, jer su transport s tamošnjih otoka preuzeli privatni brodari.

Ostojić: sastanak u Ljubljani apsolutno je neprihvatljiv jer ništa ne rješava

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u petak kako mu je povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos potvrdio da će biti pokrenuta hrvatska inicijativa za provjeru realizacije Junckerovog plana za prihvat izbjeglica, dok je inicijativu Slovenije za sastankom u Ljubljani ocijenio neprihvatljivom jer da ništa ne rješava.

'Na ovaj sastanak, koliko znam, i mi bi trebali biti pozvani. Na njemu je predviđeno sudjelovanje puno manjeg broja zemalja. To je apsolutno neprihvatljivo za Hrvatsku. Mislim da nema razloga ići na sastanak na kojem se apsolutno ništa ne može rješavati, ali pustimo, još ćemo vidjeti', izjavio je Ostojić novinarima u Slavonskom Brodu.

Dodao je kako će se o svemu još informirati kod kolega iz Srbije, jer je od njih i dobio informaciju o toj inicijativi slovenske ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar.

Ostojić je u petak u Slavonskom Brodu primio delegaciju MUP-a Slovačke, koja je došla vidjeti način na koji je organiziran i kako funkcionira slavonskobrodski tranzitni centar za izbjeglice.

Istaknuo je kako sa slovačkim kolegama ima dobru suradnju te da je Slovačka među deset zemalja koje su se odazvale pozivu Hrvatske za slanjem pomoći za ublažavanje izbjegličke krize.

Kroz tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu do sada je prošlo više od 70.000 izbjeglica. Centar je kapaciteta do 10.000 osoba u sektorima od po 5.000 osoba u dolasku i odlasku. Trenutno u centru tijekom dana boravi u prosjeku oko 2.000 ljudi. Od početka prolaska izbjegličke rute, kroz Hrvatsku je prošlo 377.075 osoba. Hrvatska policija sve izbjeglice registrira po standardima EU u vlastiti informacijski sustav.