IZGUBIO I NAKLONOST PREMIJERKE

Polančec htio Nestleu prodati Vegetu

22.10.2009 u 21:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kao član uprave Podravke pristao je da se u distribucijski ugovor s Podravkom ugradi članak koji je Švicarcima omogućavao da pod određenim okolnostima dođu do vlasništva nad Vegetom, najvažnijim Podravkinim brendom!

Damir Polančec kao član uprave Podravke od 2000. do 2005. bio je glavni pregovarač distribucijskog ugovora koji je koprivnička kompanija u travnju 2002. potpisala sa švicarskim Nestléom, jednim od najvećih svjetskih prehrambenih proizvođača. Podravka je preuzela distribuciju Nestléovih proizvoda na području Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Ugovor je stupio na snagu 2003. na razdoblje od pet godina.

Tvrdio je kako je riječ o dobrom poslu, jer će koprivničkoj kompaniji narasti prihodi i povećati se profitabilnost, a spominjao je i mogućnost zajedničke proizvodnje. Ništa od toga nije se dogodilo. Pokazalo se da je Podravka prošla loše te se dvije godine oporavljala od tog ugovora. Podravka nikad nije iznijela podatke o suradnji s Nestléom - jesu li u plusu ili minusu. Ipak, o tome nešto govore činjenice da je već 2006, prije roka, raskinut dio ugovora za neka tržišta, a Podravkina distrubucija Nestléove robe i u Hrvatskoj je prestala 2007. Švicarci su do tada već razvili vlastite distributivne snage i preuzeli tržišne udjele koje im je osigurala Podravka.

Večernji list
ovih je dana došao u posjed toga ugovora i otkrio zaprepašćujuću činjenicu - Polančec je pristao da se u njega ugradi članak koji je Švicarcima omogućavao da pod nekim okolnostima dođu do vlasništva nad Vegetom, najvažnijim Podravkinim brendom!

Da bi dobila mogućnost distribuirati proizvode Nestléa, svoga tržišnog konkurenta, Podravka je pristala Švicarcima dati pravo prvokupa biznisa s Vegetom, u slučaju da koprivnička kompanija dođe u probleme ili iz nekog drugog razloga odluči prodati taj biznis.

Agera Podravka dobrano je uzdrmala i Polančecovu poziciju u Vladi. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ima odriješene ruke, ovisno o dokazima kojima raspolaže, privesti ili samo ispitati potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog afere Podravka, piše Večernji.hr Polančecovi kolege u Vladi tvrde kako Bajić nema nijedan dokaz da je potpredsjednik Vlade bio izravno umiješan u aferu Podravka. Najviše što mu se u ovom trenutku može prišiti, kaže jedan ministar, jest činjenica da je za plan morao znati. Neformalno odobrenje Bajić je dobio od same premijerke Jadranke Kosor, koja svog potpredsjednika neće ni na koji način braniti, saznaje Večernjak.