SRPSKA GIMNAZIJA

Antifašisti reagirali na kamenovanje učenika u Zagrebu

10.11.2015 u 19:39

Bionic
Reading

Antifašistička liga Hrvatske i Inicijativa SVI MI- Za Hrvatsku svih nas osudile su kamenovanje učenike Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu, zahtijevajući od policije da pronađe i kazne počinitelje. Napad se dogodio u petak, 6. studenog, dva dana uoči parlamentarnih izbora, a o njemu je danas izvijestila Srpska pravoslavna crkva

Učenike srpske gimnazije u Zagrebu kamenjem je napala grupa njihovih vršnjaka iz obližnje zagrebačke škole, a tom prilikom je razbijeno i staklo na ulaznim vratima zgrade mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija. Incident se dogodio kada su učenici Srpske pravoslavne opće gimnazije dolazili na nastavu, ali, srećom, u ovom napadu nitko od učenika nije ozlijeđen, priopćila je Srpska pravoslavna crkva dodajući da je fizičkom napadu prethodilo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi u autobusu javnog prijevoza, a nastavljeno je gađanjem kamenjem na ulici i po ulasku u dvorište Gimnazije.

Kamenje je bacano na učenike i preko ograde škole, pa je razbijeno staklo na ulaznim vratima Gimnazije i Duhovnog centra u kome stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. O ovom incidentu i nasilju kojemu su izloženi učenici Srpske pravoslavne gimnazije obaviještena je policija, kojoj je ustupljen materijal zabilježen kamerama videonadzora škole, ali i druge nadležne ustanove. 'Uz učinjenu materijalnu štetu, posljedica ovakvog brutalnog napada je strah i uznemirenost učenika', ističe se u priopćenju SPC.

Priopćenje Antifašističke lige i Inicijative SVI MI - Za Hrvatsku svih nas prenosimo u cijelosti.

'Jučer je u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma, obilježen 9. studeni, Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Taj datum izabran je u sjećanje na Kristalnu noć, noć od 9. na 10. studeni 1938., kad su u nacističkoj Njemačkoj premlaćivani, kamenovani i ubijani ljudi koji su u svijesti mnogih Nijemaca bili strano tijelo u čistoj njemačkoj naciji. 1938. u nacističkoj Njemačkoj to su bili Židovi. Naziv 'Kristalnacht' dolazi od tuda što su nasilnici u svom 'pravovjernom i domoljubnom' žaru razbijali stakla na židovskim dućanima, stanovima, bogomoljama,...

Neposredno prije tog datuma, 6. studenog, ali 2015. i ne u nacističkoj Njemačkoj nego u Zagrebu, napadnuti su kamenjem srednjoškolci Srpske pravoslavne gimnazije. Napad je prethodilo vrijeđanje po nacionalnoj osnovi, a napadači su, kad su se učenici sklonili u dvorište gimnazije, kamenjem razbili stakla na vratima gimnazije i Duhovnog centra u kojem stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

To nije, ispostavilo se, prvi takav napad na učenike te gimnazije. Počinioci, izgleda ne bez osnove, smatraju da takvo, po njima, valjda, domoljubnim razlozima vođeno nasilje može u Hrvatskoj proći nekažnjeno. Zahtijevamo od policije da se počinioci pronađu i kazne. A za nas ostale 'Kristalnacht' može biti dobar podsjetnik kuda takvi 'beznačajni incidenti' mogu odvesti jedno društvo i jednu zemlju', stoji u zajedničkom priopćenju.