IMA LI UOPĆE ZAPOSLENIH?

Bivša Mesićeva i Manolićeva stranka pred skraćenim stečajem

10.11.2015 u 13:52

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu zaključio je da se u skraćenom stečajnom postupku nad strankom Hrvatski nezavisni demokrati (HND) pozove Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje da dostavi podatke o zaposlenim osobama ili potvrdu da ta stranka nema zaposlenih

Sud će, kako se ističe u zaključku, na zahtjev Financijske agencije provesti skraćeni stečajni postupak ako se utvrdi da HND kao pravna osoba nema zaposlenih, ako ima evidentirana neizvršena plaćanja u razdoblju od 120 dana te ako nisu ispunjene pretpostavke za postupanje drugog postupka za brisanje iz sudskog registra.

Žalba protiv tog zaključka zagrebačkog Trgovačkog suda nije dopuštena.

Hrvatske nezavisne demokrate su 1994. osnovali HDZ-ovi disidenti – bivši šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić nakon sukoba s konzervativnom strujom u toj stranci koju je predvodio ministar obrane Gojko Šušak.

Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo.

Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.