HTV, TO SAM JA

Sutlić Prisavljem vlada poput Luja XIV.

22.10.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Nakon što je kao ravnatelj HRT-a najavio privatne tužbe protiv četvero novinara HTV-a, Vanja Sutlić se, pokušavajući opravdati svoje postupke, sam demantirao i skočio si u usta. Osim što se za najavu privatnih tužbi koristio prostor i alate HRT-a, svaki napad na sebe tumači kao napad na HRT i ugled kuće

Sutlić je pokušao Ivanu Dragićević-Veličković, koju je, prema tvrdnjama četvero njezinih kolega, nazvao 'četničkom kurvetinom', prikazati kako žrtvu svojih kolega koji su se preko nje htjeli obračunati s njim.

'Ja jesam žrtva, no čija', pita se Ivana Dragićević-Veličković. Kaže da smatra nevjerojatnim Sutlićevu izjavu 'da je samo sugerirao da ona ne nastupi u humanitarnoj akciji HRT-a Petrova trudionica'. Time je priznao da se miješa u uredničku politiku, iako je njegova dužnost kao ravnatelja isključivo poslovanje HRT-a.

Kazao je Sutlić i kako 'suosjeća s njom i njezinom obitelji'. Sanja Mikleušević  je, uz Lelu Knežević i Roberta Zubera, potvrdila priču Maje Sever kako je Sutlić prije gotovo dvije godine izvrijeđao Dragićević-Veličković.

Šprajc, Kristić i Mikleušević
Novinari HRT-a moraju šutjeti

Sutlić je jučer prozvao spomenute novinare te ustvrdio da je 'pravi zločin da četvero novinara, čija je dužnost izvještavati javnost pravodobno i istinito i u skladu s najvišim društvenim vrijednostima 20 mjeseci uskraćuju informaciju hrvatskoj javnosti da HRT vodi navodni šovinist'.

'Upravo zbog istine, novinarima smo potvrdili te informacije. Objasnili smo zašto smo šutjeli 20 mjeseci', kaže Sanja Mikleušević koja nam je dala izjavu, iako je Sutlić protiv nje i njezinih kolega pokrenuo privatnu tužbu.

'Mi bismo očito za svaku stvar trebali pitati Sutlića smijemo li se izjasniti. Je li Hloverka pitala smije li medijima davati izjave o zastavi s ustaškim simbolom koja je osvanula na njezinoj kući?' pita se Mikleušević te dodaje kako da novinari raskrinkavaju afere u drugim državnim tvrtkama, a o onima na HRT-u moraju šutjeti.

Novinari jedva čekaju suđenje

Prema prethodnim izjavama koje smo dobili od četvero optuženih novinara dade se zaključiti da je Sutlićeva sporna izjava jedna od blažih uvreda na račun Ivane Dragićević-Veličković. No nije se sa samo ona našla na njegovoj tapeti. Osobe bliske četvero novinara u Sutlićevoj nemilosti kažu da oni koji su progovorili o slučaju Sutlić-Dragičević jedva čekaju suđenje.

Budući da su ti novinari pred otkazom, tek će na sudskim ročištima moći progovoriti o svom prljavom rublju s Prisavlja. Tada će i javnost vjerojatno biti upoznata sa svim 'ljepotama' Sutlićevog vokabulara, iako on tvrdi da se on takvim žargonima i stilom govora ne koristi.

Dragičević kažnjena jer je progovorila o korupciji

Sutlić tvrdi da je Dragićević-Veličković svojim nastupom namjernoomalovažila vodstvo HRT-a koje ju je 15 dana prije te humanitarneakcije disciplinski kaznilo. Naime, ova bivša dopisnica HTV-a izBeograda svojim je kolegama poslala interno pismo pod naslovom'Vlada lina HTV-u mafija?'. Etičko povjerenstvo ocijenilo ga je 'nelojalnim', nonije preporučilo ozbiljnije sankcije. Unatoč tome, ravnatelj Sutlićpotpisuje opomenu pred otkaz jer je ona tim pismom narušila ugled kuće.Iako je pismo bilo interno, a ne upućeno javnosti.

'Etičko povjerenstvo tada je kazalo da sam bila nekolegijalna, none i da sam teže prekršila etički kodeks i nanijela štetu ugledu HRT-a.To je bila Sutlićeva ocjena te je time opravdao opomenu pred otkaz',kazala je Ivana Dragićević-Veličković. Ta opomena i do danas nijeskinuta.