ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Od nedjelje stalno vozite upaljenih svjetala

24.10.2009 u 10:23

Bionic
Reading

Policija podsjeća vozače da od 25. listopada, tj. od početka zimskog računanja vremena, na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla

U nedjelju u 3 sata završava ljetno računanje vremena u 2009. godini tako što se, pomicanjem za jedan sat unatrag, vrijeme u 3 sata računa kao vrijeme u 2 sata. U priopćenju policije ističe se da će vozač koji postupi suprotno zakonskim odredbama biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Pozivaju i sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometne signalizacije, kao i tolerantno ponašanje, te podsjećaju na nekoliko standardnih savjeta kojih bi se trebalo pridržavati zbog sigurnosti u prometu.

Između ostalog, podsjećaju vozače da brzinu kretanja vozila treba prilagoditi stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, da trebaju poštivati ograničenje brzine, ne konzumirati alkoholna pića, vezati se sigurnosnim pojasom i pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu.

Policija preporučuje i da se prije polaska na put provjeri ispravnost vozila, stanje guma i  odgovarajuće opreme, da se vozači pravovremeno informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama te da na put kreću odmorni, odnosno da se u slučaju umora zaustave.

Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da se s početkom zimskog računanja vremena mijenjaju i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju: električna energija se prema višoj tarifi obračunava u razdoblju od 7 do 21, a prema nižoj tarifi od 21 do 7 sati.

Iz Hrvatskih željeznica izvijestili su kako će zbog prilagodbe na zimsko računanje vremena u nedjelju, 25. listopada, na HŽ-ovim prugama na jedan sat biti zaustavljeni vlakovi koji voze noću i to na kolodvorima koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova. Riječ je o vlakovima Beograd-Villach i obrnuto koji će čekati u Strizivojni Vrpolje, o vlakovima Zagreb-Split i obrnuto koji će čekati u Gospiću te o vlaku Osijek-Koprivnica-Zagreb koji će čekati u Suhopolju.