ODŠTETA KAŠTELANSKOJ TAJNICI

Dobila 700.000 kuna zbog nezakonitog otkaza

Bionic
Reading

Dok se u nekim gradovima i općinama jedva isplaćuju plaće zaposlenicima, a brojni projekti zbog krize čekaju bolje dane, iz kaštelanskoga gradskog proračuna - zbog nezakonitog otkaza koji je još prije pet godina bivša ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Ivanka Batina uručila svojoj tadašnjoj tajnici Zrinki Plepel-Kovač - isplaćena je prošlog tjedna odšteta od čak 700.000 kuna

SPLIT - Oštećenoj Plepel-Kovač temeljem presude Županijskog suda kojoj je prethodila i presuda Općinskog suda u Splitu iz proračuna Grada - od novca svih poreznih obveznika - isplaćene su zaostale plaće i naknade, doprinosi, naknada štete, kamate i troškovi postupka, a sredstva su, prema izjavama mjerodavnih u Gradu, uvrštena i u nedavno usvojeni rebalans proračuna, piše Slobodna Dalmacija.

Osiromašen proračun

'U Gradu smo nastojali s gospođom Plepel-Kovač odraditi nekakvunagodbu, platiti manji iznos i vratiti je na njezino radno mjesto. Umeđuvremenu je stigla odluka o ovrsi i prema njoj smo postupili, a sveove radnje na štetu su kako gradskog proračuna tako i građana koji gapune. Mogu vam potvrditi kako ovakvih slučajeva više neće i ne smijebiti, a za svaki budući slučaj otkaza čelnici gradskih ustanovanajprije će se konzultirati s gradonačelnikom i gradskim odvjetnikom',kazala je kaštelanska dogradonačelnica Marinka Parčina.

Kako se navodi u presudama, tadašnja ravnateljica Gradske knjižnice Ivanka Batina početkom 2004. godine uručila je otkaz tajnici Zrinki Plepel-Kovač zbog povrede radne dužnosti, ističući pritom da djelatnica utorkom i petkom nije dolazila na posao zbog vježbeničke prakse koju je obavljala na Općinskom sudu i da nije postupala prema nalozima nadređenih.

Slobodna doznaje kako je u to vrijeme u Gradskoj knjižnici, kojoj je godišnji proračun oko 650.000 kuna, dakle, 50.000 kuna manji od iznosa same odštete, kad su u pitanju međuljudski odnosi, vladao pravi kaos.

Tome u prilog ide i Batinina izjava sudu u kojoj je iznijela kako je u to vrijeme, kad je čak bila na bolovanju, u knjižnicu dolazila utorkom i petkom, dakle kad tajnice nije bilo na poslu.

Zanimljivo je da je sud u presudi donio odluku da se s Kovač-Plepel raskine radni odnos, međutim ne zbog navoda koje je bivša ravnateljica navela, nego zbog narušenih međuljudskih odnosa. A bivša je tajnica na takvu odluku tražila reviziju cijele presude, i to na Vrhovnom sudu.

Do Batine, koja se zna pohvaliti da je od prvoga dana članica HDZ-a, novinari nisu uspjeli doći jer je na bolovanju, a najbolji dokaz da krivci za određene postupke ne snose ama baš nikakvu odgovornost je i podatak da ona danas sjedi na dužnosti savjetnice, odnosno pomoćnice novog ravnatelja Gradske knjižnice Hrvoja Budiše.

Možda mu dijeli savjete kako se s nekim od zaposlenika zbog netrpeljivosti treba obračunati i uručiti mu otkaz. Međutim, osobnih odluka čelnika svih gradskih ustanova o možebitnim dodjelama otkaza zaposlenicima, a prema najavama gradske vlasti, više neće niti ih smije biti.