PODACI TAJNI POSTALI JAVNI

Krađa osobnih podataka bez kazne

22.10.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu osobnih podataka do danas nije uspjela otkriti tko je stožeru Milana Bandića uoči svibanjskih lokalnih izbora proslijedio adrese zagrebačkih Srba i Bošnjaka, kojima su potom slana predizborna pisma

Da podsjetimo, između dva kruga izbora za zagrebačkog gradonačelnika, stotine zagrebačkih pripadnika srpske i bošnjačke manjine dobilo je pisma od Bandića, u kojima nabraja vlastite zasluge za boljitak jednih i drugih.

Sve bi bilo dio dobro osmišljenog političkog marketinga, da podaci o nacionalnoj pripadnosti nisu tajni prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, odnosno ne smiju se prosljeđivati trećoj osobi bez suglasnosti osoba o kojima se radi, piše Novi list

– Praktički bi nam trebao Sherlock Holmes da otkrijemo tko je protuzakonito koristio podatke u svrhe političkog marketinga. Sve smo pokušali, a kroz koju godinu, kad budemo raspolagali s više sredstava, lakše ćemo ulaziti u trag ovakvim slučajevima, rekao nam je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Franjo Lacko.

Jalovost Agencije vidljiva je i iz službenog odgovora kojega smo zaprimili, više od mjesec dana nakon što smo im poslali upit. U istrazi su, naime, posjetili Zajednicu Srba Zagreba, koja se osnovano sumnjičila da je bila posrednik u proturanju zaštićenih podataka Bandićevu stožeru, od njih su dobili odgovor da u tome nisu sudjelovali i– nikom ništa!

U slučaju svibanjskog neovlaštenog korištenja tajnih podataka, predizborna pisma su se slala i nezaposlenim Zagrepčanima, čime je također prekršen zakon. Agencija se i tu, u najmanju ruku, pokazala neučinkovitom.

– Podaci o nezaposlenim osobama nisu bili odgovarajuće zaštićeni od neovlaštenog pristupa i drugih zlouporaba. Stoga smo naložili Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, ZET-u i drugim korisnicima takvih osobnih podataka da poduzmu tehničke i organizacijske mjere kako bi te podatke zaštitili, stoji u odgovoru Agencije.

Kad se teški birokratki jezik prevede na razumljivi rječnik, da se zaključiti sljedeće: podaci su iz Bandićeva stožera nesumnjivo korišteni protuzakonito, a Agencija za zaštitu osobnih podataka evidentno ne predstavlja tijelo koje bi nekome tko bi pokušao slično– bila naročita prepreka.