Hrvatska PODACI TAJNI POSTALI JAVNI

Krađa osobnih podataka bez kazne

Agencija za zaštitu osobnih podataka do danas nije uspjela otkriti tko je stožeru Milana Bandića uoči svibanjskih lokalnih izbora proslijedio adrese zagrebačkih Srba i Bošnjaka, kojima su potom slana predizborna pisma

Da podsjetimo, između dva kruga izbora za zagrebačkog gradonačelnika, stotine zagrebačkih pripadnika srpske i bošnjačke manjine dobilo je pisma od Bandića, u kojima nabraja vlastite zasluge za boljitak jednih i drugih.

Sve bi bilo dio dobro osmišljenog političkog marketinga, da podaci o nacionalnoj pripadnosti nisu tajni prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, odnosno ne smiju se prosljeđivati trećoj osobi bez suglasnosti osoba o kojima se radi, piše Novi list

– Praktički bi nam trebao Sherlock Holmes da otkrijemo tko je protuzakonito koristio podatke u svrhe političkog marketinga. Sve smo pokušali, a kroz koju godinu, kad budemo raspolagali s više sredstava, lakše ćemo ulaziti u trag ovakvim slučajevima, rekao nam je ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Franjo Lacko.

Jalovost Agencije vidljiva je i iz službenog odgovora kojega smo zaprimili, više od mjesec dana nakon što smo im poslali upit. U istrazi su, naime, posjetili Zajednicu Srba Zagreba, koja se osnovano sumnjičila da je bila posrednik u proturanju zaštićenih podataka Bandićevu stožeru, od njih su dobili odgovor da u tome nisu sudjelovali i– nikom ništa!

U slučaju svibanjskog neovlaštenog korištenja tajnih podataka, predizborna pisma su se slala i nezaposlenim Zagrepčanima, čime je također prekršen zakon. Agencija se i tu, u najmanju ruku, pokazala neučinkovitom.

– Podaci o nezaposlenim osobama nisu bili odgovarajuće zaštićeni od neovlaštenog pristupa i drugih zlouporaba. Stoga smo naložili Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, ZET-u i drugim korisnicima takvih osobnih podataka da poduzmu tehničke i organizacijske mjere kako bi te podatke zaštitili, stoji u odgovoru Agencije.

Kad se teški birokratki jezik prevede na razumljivi rječnik, da se zaključiti sljedeće: podaci su iz Bandićeva stožera nesumnjivo korišteni protuzakonito, a Agencija za zaštitu osobnih podataka evidentno ne predstavlja tijelo koje bi nekome tko bi pokušao slično– bila naročita prepreka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još