REAGIRALI INSPEKTORI

Novi problemi oko najvećeg trgovačkog centra u Dalmaciji

04.11.2015 u 16:25

Bionic
Reading

Samo tjedan dana uoči najavljenog svečanog otvaranja, najveći trgovački centar u Dalmaciji Mall of Split pred novim je problemima: kako tportal doznaje, građevinski inspektori utvrdili su velike nepravilnosti prilikom izgradnje pristupnih prometnica i naložili investitorima da ih otklone u roku od devedeset dana. Budući da je uporabna dozvola za pristupne ceste uvjet za otvaranje samo centra, izvjesno je da će doći do nove odgode

Stanovnici naselja Mejaši, u kojemu se novoizgrađeni kompleks nalazi, ovog tjedna ponovno su prosvjedovali blokiravši promet na Vukovarskoj ulici, najvažnijoj splitskoj gradskoj prometnici, upozoravajući na izvjesni prometni kaos kada se tisuće automobila krenu slijevati uskim uličicama ispred njihovih kuća. Gradonačelnik Ivo Baldasar nedavno je otvoreno priznao da istočni dio grada očekuje džumbus, no obećao je da će se problemi s pristupom riješiti 'u roku od šest do osam mjeseci'.

Do tada, odnosno do otvaranja pristupa iz Ulice Domovinskog rata, Mallu se trebalo pristupati upravo s Vukovarske ulice i preko novoizgrađenog rotora. No,kako je tportalu potvrđeno iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, i ondje su utvrđeni problemi.

Premda rješenje građevinskih inspektora još nije službeno otpremljeno, u njemu stoji da je investitorima izdan rok od tri mjeseca da već izgrađene prometnice usklade s izdanim dozvolama ili da zatraže nove dozvole.

Konkretno, sam rotor i cesta koja se na njega spaja izgrađeni su u bitno manjem profilu od predviđenog, pretpostavlja se zato jer se htjelo izbjeći skupi otkup okolnog zemljišta i privatnih kuća.

Nastavak sage oko ovog trgovačkog centra od 1,3 milijarde kuna koji se gradi punih sedam godina i praćen je svađama investitora i izvođača radova, tučnjavama zaštitarskih tvrtaka i sudskim postupcima oko komunalnog doprinosa Gradu Splitu, mogao bi se dogoditi već idućeg tjedna. Uoči najavljenog otvaranja gradske službe trebale bi obaviti tehnički pregled i izdati uporabnu dozvolu - a kako će se to dogoditi bez pristupnih cesta, još nije poznato.