ŠESTORKA NA ISPITIVANJU

Priveden i Srđan Mladinić

Bionic
Reading

Nakon što su sinoć u USKOK-u ispitana četvorica bivših i sadašnjih čelnika Podravke, Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović, jutros su ondje u zatamnjenim policijskim kombijima dovedeni i direktor splitskog SMS-a Srđan Mladinić te šef uprave i suvlasnik varaždinske Fime Milan Horvat

Dok je Marinac iznio kratku obranu poričući počinjenje kaznenog djela, ostali su se sinoć branili šutnjom. Svi saslušani zadržani su u pritvoru, a o eventualnom jednomjesečnom istražnom zatvoru odlučiti će sudac istrage.

Šestoricu osumnjičenih, uhićenih u policijsko-uskočkoj akciji kodnog naziva Menadžer tereti se za udruživanje u kriminalnu skupinu koja je zlouporabama položaja i ovlasti oštetila Podravku za više od 250 milijuna kuna.

Kriminalnu skupinu navodno su organizirali bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i direktor Fime Milan Horvat.

USKOK sumnjiči šestero uhićenih čelnika Podravke za pranje novca, a jučer se nitko od njih nije htio prilikom ispitivanja izjasniti o krivnji. Ispitivanje u USKOK-u potrajalo je sinoć od 17 do 23 sata.Prema pisanju Večernjeg lista, u pratnji policije je oko 17 sati u zgradu Državnog odvjetništva u Gajevoj stigao Zdravko Šestak, predsjednik uprave Podravke. Nedugo nakon njega u policijskim su kombijima stigli i Darko Marinac, bivši šef Podravkine uprave, te Josip Pavlović i Saša Romac, članovi uprave osumnjičeni za financijske malverzacije te za nezakonito preuzimanje te tvrtke.


Glavni igrači: Mladinić, Šestak i Marinac
USKOK pred zidom šutnje

Njihovo ispitivanje u USKOK-u potrajalo je gotovo do 23 sata. Darko Marinac, kao i ostali osumnjičeni, nije se izjasnio o krivnji.

Nakon upoznavanja s kaznenom prijavom, njegovi odvjetnici Ante Madunić i Veljko Miljević smatrali su da se o njoj nije mogao očitovati. Svi su zadržani u pritvoru, a ispitivanje u USKOK-u nastavlja se i danas, kada bi na red trebali doći Milan Horvat, šef uprave i suvlasnik Fime koji je s Marincem skrojio plan nezakonitog preuzimanja Podravke, i Srđan Mladinić, vlasnik SMS-a koji je pristao biti posrednik u sumnjivim transakcijama novca iz Podravke.

Šestorku iz Podravke sumnjiče za pranje novca

U Gajevoj su se od ranog jutra počele okupljati novinarske ekipe kako bi izvještavale o policijsko-uskočkoj akciji kodnog imena Menadžer. Zgradu je ubrzo napustio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te se zaputio u Sabor gdje je zastupnicima predstavio godišnje izvješće o radu DORH-a.

Rasprava o njegovim uspjesima i propustima potrajala je cijeli dan, a Mladen Bajić se u zgradu DORH-a vratio tek oko 20 sati, no okupljenim novinarima nije želio komentirati detalje vezane uz uhićenja šestorke osumnjičene za zloporabu položaja i ovlasti kojom je Podravka oštećena za 250 milijuna kuna.

Iz pritvora pred suca istrage

Rječitiji nije bio ni državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber, koji se na iznenađenje većine novinara pojavio u Odvjetništvu u vrijeme kada se očekivalo da onamo trebaju stići i osumnjičeni za malverzacije.

Odvjetnik Mate Matić, branitelj Zdravka Šestaka, kratko je pak prokomentirao da o ispitivanju njegova branjenika u USKOK-u ništa ne smije govoriti, ali je dodao da je Zdravko Šestak zadržan u pritvoru te da najkasnije u roku od 48 sati treba biti doveden pred suca istrage.