OBNOVA U REKORDNOM ROKU

Splitska bolnica prepolovila račune za struju i vodu

02.11.2015 u 15:24

Bionic
Reading

Jedna od dviju zgrada Kliničkog bolničkog centra u Splitu, ona na Križinama, svečano je otvorena nakon petomjesečne energetske obnove od 78 milijuna kuna. U sklopu Vladina projekta obnove javnih objekata, u ovom slučaju u javno-privatnom partnerstvu s tvrtkom Rudan d.o.o., bolničkoj zgradi sanirani su fasada, krov i vanjska stolarija, rekonstruirana je kotlovnica, zamijenjeni su kompletni sustavi rasvjete, grijanja i vodoopskrbna mreža, postavljeni solarni kolektori i promijenjen energent

Nakon obnove bolnica će trošiti 74 posto manje vode, potrošnja energije smanjuje se za 56 posto, a emisija CO2 reducira se za 58 posto. Procijenjeno je da će uštede na računima iznositi oko 400 tisuća kuna mjesečno, iz čega će se naplatiti izvođač radova.

Radi se o trenutačno najvećem projektu energetske obnove jedne javne zgrade u Hrvatskoj, a ministar zdravlja Siniša Varga najavio je da će se model primijeniti i na ostale bolnice u Hrvatskoj. Već je pripremljen elaborat i za drugu splitsku bolničku zgradu, onu na Firulama.

U investiciji od 78 milijuna kuna tvrtka Rudan sudjelovala je sa 65 posto, a ostatak se odnosi na subvencionirana sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'Imat ćemo ekološku bolnicu, a uštede se već sada vide na svakom koraku', kazao je sanacijski upravitelj KBC-a Split Kolja Poljak

Na svečanosti se ukazao i potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji tvrdi da će projekt energetske obnove biti nastavljen i da će u idućih sedam do deset godina sredstvima iz europskih fondova 'potpuno promijeniti sliku Hrvatske'.