Hrvatska KRIV ZA PODRAVKU, BRODOSPLIT, MIROVINE

Opozicija traži hitnu smjenu ministra Polančeca

Udarnu vijest o uhićenjima šestorice članova uprave Podravke, oporba je u Saboru dočekala s pozivom na ostavke. SDP je već poslao predsjedniku Sabora Luki Bebiću zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja ministru Damiru Polančecu

Zahtjevu za interpelaciju pridružili su se HNS i IDS te su na zajedničkoj konferenciji za novinare zatražili prijevremene izbore.

Zastupnici SDP-a smatraju da je potrebno otvoriti raspravu o radu potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca s obzirom na alarmantno stanje u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja, koje je rezultat kontinuiranog i sustavnog zanemarivanja tog sustava. Polančeca okrivljuju i za teško stanje u hrvatskoj brodogradnji, Ini te za situaciju u Podravci.
Davor Pongračić/CROPIX
Hoće li ga konačno smijeniti?


Tvrde da je aktivno organizirao i sudjelovao u preuzimanju dionica Podravke u korist dijela rukovodstva financijskim sredstvima Podravke te da je utjecao na rad Hanfe, Porezne uprave i Ureda za sprečavanje pranja novca i na taj način spriječio zaustavljanje nezakonitih radnji. Optužuju ga i da je, kao potpredsjednik Vlade i pregovarač u procesu privatizacije Ine, koristio mogućnost utjecaja na MOL da posreduje kod OTP banke za povoljan kredit Fimi.

Polančec ugrožava i umirovljenike

Uvjereni su da je Polančec najodgovorniji u Vladi za uvođenje posebnog poreza na mirovine u 2010. godini, čime se drastično pogoršava ionako težak položaj umirovljenika. Ističu da je odgovoran za to što je 140.000 umirovljenika, koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i čija je prosječna mirovina 1319,50 kuna, i dalje najugroženija i najsiromašnija skupina umirovljenika, jer im nije omogućeno ostvarivanje dodatka na mirovinu, čime su diskriminirani u odnosu na ostalu umirovljeničku populaciju.

U interpelaciji, kojom od Luke Bebića traže da se raspravlja o povjerenju Polančecu, SDP tvrdi da je on odgovoran zato što, unatoč obećanjima i potpisanim ugovorima Vlade, nije ništa poduzeo da se definiraju kriteriji i zakonski okviri za uvođenje instituta državne potpore, čime bi se bar djelomično materijalno zaštitili najsiromašniji stari građani. Tvrde i da je odgovoran za zanemarivanje problema osiguranika koji će mirovinu ostvariti iz obaveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti i obveznog mirovinskog osiguranja.

Cropix
Mršić: Za Podravku je kriva vladajuća politika
Mršić: Podravci nužan krizni menadžment!


SDP-ov zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić ne vjeruje da nitko nije znao za malverzacije, no ako je to i istina, svejedno su odgovorni, smatra on.

'Ja sam prije svega zabrinut za Podravku, kompaniju koja je ostala bez uprave, a sada ima krnji nadzorni odbor', rekao je Zvonimir Mršić i pozvao sve koji nisu uhićeni u Podravci da osnuju 'krizni menadžment kako bi zaustavili daljnje negativne procese i koji će početi sanirati štetu'.

Podravci je nanesena ogromna nematerijalna šteta, a materijalna se tek broji. Mršić vjeruje da će i ona biti iznimno velika, pa ističe da je upravo zbog toga 'izuzetno važno da svi koji imaju utjecaj nad upravljanjem Podravkom donesu odluke kako bi se osiguralo stabilno poslovanje kompanije'.

Ostavka je moralan čin

Na pitanje je li za situaciju u Podravci odgovorna politika, Mršić je odgovorio da ne vjeruje u priče da nitko ništa nije znao, pa poziva odgovorne da podnesu ostavku: 'Neka istraga utvrdi postoji li objektivna odgovornost politike i umiješanosti u cijeli slučaj, ali je pitanje ostavke pitanje moralnog čina.'

'Nije ovo bilo moguće bez znanja politike. Ako i nisu znali, odgovorni su. Oni koji se prave da nisu znali isto su odgovorni. Kako stvari funkcioniraju u Hrvatskoj, ništa nije moguće bez pokroviteljstva i zaštite politike ili političara, ili ljudi koji su se na politiku pozivali', zaključio je Mršić i naglasio da mu nije do prozivanja potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, za kojeg se pretpostavlja da je prvi sve znao.

Polančec je najavio da će se o uhićenjima u Podravci izjasniti u Banskim dvorima u 14.30 sati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još