Hrvatska IZMJENE ZAKONA O HRT-U

Novcem iz pretplate neće se financirati sapunice

  • Autor: V. B./H. P.
  • 21.10.2009 12:41:49
  • 21.10.2009 10:58:45

Zbog usklađivanja sa zakonima Europske unije, Zakon o HRT- u doživjet će preinake koje bi trebale zaživjeti do kraja prvog kvartala 2010. godine, a temeljne promjene odnosit će se na preciznije definiranje javne usluge koje će HRT kao javna televizija pružati građanima, kao i iznos sredstava (pretplata) koji je potreban za pružanje tih usluga

Drugim riječima, HRT će konačno morati voditi odvojeno knjigovodstvo prihoda i rashoda od pristojbe i onih koje stječe temeljem marketinga. U praksi to bi značilo da se novcem koji se ubire od građana neće moći financirati, primjerice, sapunice kako bi se konkuriralo komercijalnim televizijama.

'Čini mi se da u ovom trenutku nema vremena za korijenite promjene, iako bi u neke trebalo krenuti. Tu mislim prije svega na način izbora Programskog vijeća jer sada politika ima presudan utjecaj preko Sabora, a mi bismo radije da civilna scena ima veću samostalnost kod izbora svojih predstavnika. Zasad se o većim promjenama samo razmišlja, ali moguće je da se situacija promjeni ako to većina poželi', kazao je član radne skupine i predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Radnu skupinu, koja je savjetodavno tijelo i koja će razmotriti prijedloge izmjena i dopuna Zakona, čine predstavnici Hrvatskog novinarskog društva, Nacionalne udruge televizija, Hrvatske udruge radija i novina, Vijeća za elektroničke medije, Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, Hrvatske radiotelevizije, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te voditelj i članovi radne skupine za Poglavlje 10. Informacijsko društvo i mediji i voditeljica Radne skupine za Poglavlje 8. Tržišno natjecanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još