ZAŠTITITE DOSTOJANSTVO NOVINARA

Večernjakovi novinari traže pomoć od premijerke

20.10.2009 u 20:33

Bionic
Reading

Novinari Večernjeg lista u današnjem otvorenom pismu predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor upozoravaju na teško stanje u tim dnevnim novinama, kao i na najavu otkaza petorici zaposlenika te traže da se uredi hrvatsko medijsko tržište, a da se Vlada RH i premijerka osobno, kao nekadašnja novinarka, uključe u zaštitu dostojanstva novinara

Novinari Večernjeg lista u pismu podsjećaju da su odlučili da će, u slučaju nepostizanja dogovora s upravom, početkom studenoga početi štrajk. Njime će, kako navode, pokazati da će se svim zakonskim sredstvima boriti za očuvanje svojih radnih prava, teško izboreni kolektivni ugovor te za dostojanstvo novinarske struke koje je u Hrvatskoj ozbiljno dovedeno u pitanje.

Novinari na taj način također žele pokazati da neće pokorno gledati 'menadžerske manipulacije zakonskim odredbama koje imaju jedan jedini cilj - povećati profit vlasnika preko leđa radnika', ističe se u pismu.

Ocjenjuju da je poslodavac u slučaju Večernjeg lista odlučio iskoristiti gospodarsku krizu kao alibi za smanjenje broja radnika, i to tako da ih 'izvuče iz kolektivnog ugovora, preseli u novoosnovane tvrtke, prekine im kontinuitet radnog staža te uskrati otpremnine na koje bi imali pravo na temelju svog rada u Večernjem listu'.

Tvrde i da medijski izdavači i politika već godinama trguju na račun novinara te da u Večernjem listu radi oko 160 stalno zaposlenih i oko 300 honorarnih suradnika, dok je prije desetak godina u Večernjaku bilo oko 340 zaposlenih.

Nadalje upozoravaju na težak položaj honorarnih urednika i novinara koji su prebačeni u posebnu tvrtku Večernji list Mediji, a u kojoj nisu dobili stalan posao. 'Cilj operacije prebacivanja honoraraca u drugu tvrtku bio je samo jedan: na formalnoj razini očistiti Večernji list od honorarnih suradnika kako bi se mogao proglasiti tehnološki višak među stalno zaposlenima', smatraju novinari Večernjeg lista.

Naglašavaju da je sada u proceduri pet otkaza te da je taj proces tek počeo jer se neslužbeno spominje tridesetak ljudi. Istodobno, dok se priprema serija otkaza stalno zaposlenim novinarima, Večernjakovi honorarni suradnici svakodnevno rade puno radno vrijeme u Večernjem listu – 'objavljuju tekstove, prelamaju stranice, dežuraju vikendima'.

Smatraju da, u situaciji kakva je trenutačno u Večernjem listu, poslodavac koristi upravo honorarne novinare 'kao sredstvo prisile nad stalno zaposlenima koji se pripremaju za štrajk, čime dovodi u pitanje temeljno pravo radnika da se u skladu sa zakonom bori za svoje radno mjesto i radno pravo'.

'Iste se stvari događaju i u drugim medijima. Taj je proces poguban za novinarsku struku jer se za račun profita ruše profesionalni standardi i ugled novinara i novinarstva', navode u otvorenom pismu premijerki Kosor predsjednik Sindikata novinara Večernjeg lista Anton Filić, predsjednica Aktiva HND-a Marina Šerić, predsjednik Redakcijskog vijeća Marinko Jurasić te predsjednica Radničkog vijeća Mladenka Šarić.