SUCI DUSPARI PORUČILI

Presude za Slavonski Brod su zakonite

20.10.2009 u 20:01

Bionic
Reading

Ogranak Udruge hrvatskih sudaca iz Slavonskoga Broda danas je, reagirajući na izjavu gradonačelnika Mirka Duspare kako sumnja u korupciju u pravosuđu u vezi s izgubljenom parnicom grada s Novogradnjom, priopćio kako su sve presude donesene na temelju zakona

Grad je izgubio sudske sporove na više razina u tužbama Novogradnje koja je tražila naknadu za radove izvedene u odmaralištu na Korčuli prije 20 godina te gradu zbog toga prijeti ovrha nad vrijednim nekretninama.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik sudačkoga ogranka Vedran Pavelić podsjeća se kako su presude izricane na temelju dokumenata i zakona te potvrđene od Općinskog do Ustavnog suda. U kronologiji zbivanja podsjećaju i da je grad darovnicom od države preuzeo i sva prava i obveze iz sporova u vezi s korčulanskim odmaralištem, što je potvrđeno i dopisima bivših gradonačelnika od 16. rujna 2003. i 14. ožujka 2004.

Kad stranka nezadovoljna ishodom, potvrđenim na svim sudskim tijelima paušalno, ničim potkrijepljeno, javno govori o osnovanoj sumnji u korupciju u hrvatskom pravosuđu, to je više od nezadovoljstva sudskom odlukom. Takav istup može se shvatiti kao javni linč svih sudaca i sudova u Hrvatskoj, naročito kad je medijski raširen ne samo na lokalnoj već i na državnoj razini', stoji, među ostalim, u priopćenju.

Po ocjeni članova brodskog ogranka udruge hrvatskih sudaca gradonačelnikovi postupci su u suprotnosti s Ustavom i izravan su napad i medijski pritisak na pravosuđe u cjelini. U međuvremenu gradonačelnik Duspara je rekao kako se nada da će prije javne dražbe gradske imovine zakazane za 27. listopada stići pravorijek Vrhovnoga suda o tome je li tražbina zbog koje je Novogradnja tužila grad uopće njezino vlasništvo.

Glasnogovornik Vrhovnoga suda Dražen Tripalo rekao je da se na slučaju radi žurno, ali da je malena vjerojatnost da odluka, bude li i donesena do kraja tjedna, bude i otpravljena prije dražbe.