PORIJEKLO IMOVINE

Petrov: Novac za kuću posudio mi je rođak svećenik

20.10.2015 u 20:40

Kuća Bože Petrova

Izvor: Promo fotografije / Autor: Božo Petrov

Bionic
Reading

Nakon što je Dubrovački dnevnik objavio tekst u kojem piše da je Božo Petrov, čelnik MOST-a, kupio kuću bez kredita i kamata uz pomoć Katoličke crkve te da je gradska uprava Metkovića kupila novi automobil, oglasio se priopćenjem Petrov i kazao da je novac za kuću posudio od bliskog rođaka, za razliku od nekih koji su imovinu stekli pljačkom Hrvatske, a nada se i da će mediji koji su tako revno krenuli istraživati podrijetlo njegove imovine, istražiti i podrijetlo imovine čelnika HDZ-a i SDP-a

'Novac za kuću posudio sam od bliskog rođaka, za razliku od nekih koji su imovinu stekli pljačkom Hrvatske', kazao je Petrov, koji se oglasio povodom prozivki u pojedinim medijima nakon teksta u Dubrovačkom dnevniku zbog načina kupnje obiteljske kuće uz pomoć Crkve te kupnje novog automobila za gradsku upravu, a što su prema Petrovu, 'neistiniti navodi'.

'Don Martin Vidović, osoba od koje sam posudio novac, po zanimanju je svećenik, a tijekom karijere obnašao je mnoge odgovorne dužnosti unutar Crkve, pa je između ostalog bio i apostolski nuncij u Bjelorusiji. No, za mene je on jako blizak rođak kojeg poznajem odmalena i koji mi je oduvijek pomagao u raznim situacijama. Kako Don Martin zbog svojeg poziva nema djece, sam mi se ponudio za pomoć i posudio mi iznos od 20.000 eura za kupnju kuće, izdvojivši novac od svoje ušteđevine', objašnjava Petrov u priopćenju.

Pritom ističe da nisu učinili 'apsolutno ništa protuzakonito - riječ je o privatnom dogovoru dvije odrasle osobe potvrđenom ugovorom. Naravno, kamate mi nije zaračunao što je također u skladu sa zakonom', tumači Petrov, a 'insinuacije da je radi te posudbe novca u sukobu interesa. ili da je nešto dužan Crkvi kao instituciji, smatra ispod svake razine dostojne komentiranja'.

Kuću, čije je fotografije poslao uz priopćenje, kupio je 11. prosinca 2013. godine i unutar zakonskog roka, kako tvrdi, prijavio u imovinsku karticu, međutim, zbog nekih poteškoća u Uredu povjerenstva za sukob interesa nisu vidjeli prijavu, ali su na nju upozoreni te su podaci u kartici ispravljeni, tvrdi Petrov i poziva se na 'voditeljicu Povjerenstva Daliju Orešković kao onu koja je s njime izravno komunicirala'.

Petrov dodaje u priopćenju i da 'smatra tragičnim da se u Hrvatskoj, koja je opljačkana od strane ljudi koji ovakve priče i plasiraju u medije, pokušavaju inscenirati skandali, samo zato što neka osoba za pojedince očito ima 'krivo' zanimanje. Dok mnogi političari vječno vladajućeg HDZSDP-a grade i kupuju velebne vile na obroncima Medvednice, čuvaju skupocjene umjetnine i egzotične trofeje po skrivenim podrumima, ja sam eto, za svoju skromnu i poluruševnu kuću, bio prisiljen novac posuditi od rođaka kako bih svojoj obitelji omogućio barem donekle dostojan život, jer nisam u mogućnosti obnoviti kuću'.

Što se, pak, tiče automobila koji je nabavio Grad Metković, Petrov podsjeća da je 'njegov prethodnik vozio automobil vrijedan 800.000 kuna koji je ostavio slupan nakon čega se Petrov dvije godine vozio u vlastitom starom Renault Cliju'.

'Kad sam vlastiti automobil iscrpio u toj mjeri da je radi učestale blokade kotača već postao opasan na cesti, a radi prirode posla prisljen sam koristiti ga svakodnevno, odlučili smo za potrebe gradske uprave kupiti Renault Megane. O svemu tome postoji uredna dokumentacija i spremni smo je dati na uvid svima koji to, u skladu sa zakonskim propisima, zatraže', navodi Petrov i zaključuje priopćenje nadom da će 'mediji koji su tako revno krenuli istraživati podrijetlo njegove imovine, istražiti i podrijetlo imovine čelnika HDZ-a i SDP-a'.