SLUČAJ IRONIJA

Pantovčak službeno: Radeljić nije napisao post umjesto predsjednice

19.10.2015 u 18:24

Bionic
Reading

Post predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Facebooku iz daleke Kine, kojim je odgovorila na aluzije ministra Ranka Ostojića na njezine navodne veze sa Srbijom, uzdrmao je Hrvatsku, a u dijelu javnosti počelo se govoriti o državnom udaru i o predsjedničinim diktatorskim ambicijama. Dovoljno da se politička atmosfera u zemlji dovede do ruba usijanja

Podsjetimo, na Facebooku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović objavljen je post kao odgovor na kritiku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, premakojoj bi se ona mogla lako dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji i zaustaviti izbjeglički val, a u kojem je stajalo: 'Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav.' Potom je uslijedila lavina kritika na društvenim mrežama s ocjenama da je pretjerala, a sutradan je predsjednica osobno iz daleke Kine svoj post objasnila kao - ironiju.
Slobodna Dalmacija u tekstu u izdanju od ponedjeljka pak dovodi u pitanje autorstvo posta: pod naslovom 'Matin udar na Kolindinu profilu' Slobodna zaključuje da predsjednica nije sama postavila post na popularnu društvenu mrežu koju rado koriste i političari jer se iz Kine, u kojoj se tada nalazila u višednevnom službenom posjetu, ne može pristupiti Facebooku još od 2009.

U daljnjem tekstu Slobodna tvrdi da je autor posta koji je preko vikenda podigao toliko prašine zapravo Mate Radeljić, predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku. 'To, naravno, ne implicira da je istup koji je predsjednicu prikazao potpunim ustavnopravnim diletantom lišen njezine osobne odgovornosti, ali je u prvom redu djelo njezinih lepršavih suradnika', piše Slobodna. U tekstu nema naznake da su svoj navod pokušali provjeriti u Uredu predsjednice ili kod navodnog autora posta. Također je zanimljivo da je tekst skinut s portala Slobodne Dalmacije iako je uredno objavljen u tiskanom izdanju i reklamiran na naslovnici broja.

Tportal je u Uredu predsjednice i od Radeljića osobno zatražio da potvrde ili demantiraju informaciju da je on autor spornoga posta. Također nas je zanimalo je li on nastao možda u telefonskom dogovoru s predsjednicom ili je savjetnik napravio to na svoju ruku. Radeljić je u odgovoru tportalu porekao autorstvo nad spomenutom izjavom na Facebooku.

'Riječ je o laži i podvali iz Feralove kuhinje', kratko je poručio Radeljić, aludirajući na to da je riječ o političkom podmetanju. Nakon što smo ustrajali i pitali i glasnogovornika Ureda stigao je odgovor: 'Predsjednica Republike jučer je vrlo jasno kazala što je bio cilj objave na Facebooku. Neistinita je tvrdnja kako je savjetnik predsjednice za unutarnju politiku Mate Radeljić autor teksta.' Predsjednica je, ponovimo, opravdala post ironijom jer, kako je ustvrdila, drugačije nije moguće odgovoriti na napade Ranka Ostojića.

Slobodna Dalmacija, koja je imenovala Radeljića kao autora teksta, smatra da bi u normalnim demokratskim sustavima svi oni koji su doprinijeli ovako sirovom gafu i kompromitaciji prve osobe u državi bili adekvatno sankcionirani.