U IŠČEKIVANJU OPTUŽNICE

Novi zaštićeni svjedok Pukanićevog ubojstva

20.10.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo i USKOK imaju dva nova svjedoka, čiji iskazi upućuju na to da je atentat na Ivu Pukanića isplaniran u Budvi u Crnoj Gori i da bi u crnogorskom miljeu trebalo tražiti i naručitelja

Tjednik Nacional objavio je i pismo koje je jedan od novih svjedoka, donedavni zatvorenik u Sremskoj Mitrovici, Dušan Erceg, poslao redakciji u kolovozu ove godine.

U iščekivanju optužnice i samoj završnici istrage ubojstva osnivača Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Nike Franjića koje se dogodilo prije godinu dana, ispitana su nova dva svjedoka: Dušan Erceg, koji je služio zatvorsku kaznu s osumnjičenim Robertom Matanićem, i crnogorski poduzetnik i vjenčani kum crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Ratko Knežević.

SVI PUTEVI VODE U CRNU GORU

Robert Matanić

Tužiteljstvo je dobilo nove materijalne dokaze, a slučaj se, navodno, okreće u smjeru Crne Gore u kojoj bi se, piše Nacional, mogao kriti naručitelj ubojstva. To dokazuju kontaktom sa svjedokom Dušanom Ercegom koji im se javio telefonski iz zatvora u Sremskoj Mitrovici te im je pisao o svom odnosu s Robertom Matanićem prije Pukanićevog ubojstva.

Erceg je s redakcijom Nacionala telefonski kontaktirao u kolovozu, kad je zamolio da mu se dostavi adresa povjerljivog odvjetničkog ureda, kamo bi mogao poslati pismo sa svojim saznanjima u vezi s atentatom na Ivu Pukanića. Nekoliko dana nakon što je dobio adresu, Erceg je uspio iz zatvora prošvercati i posredno poslati pismo Nacionalu.

U pismu Erceg objašnjava da je zatvoren na osam godina zbog prijevare na štetu suradnika SDB-a (Služba državne bezbednosti), ali on vjeruje da je zatvoren zbog 'kleronacionalističke vlasti Vojislava Koštunice', jer mu je u računalu 2002. godine pronađena fotografija Radovana Karadžića, tj. Dragana Dabića:

'Odmah po dolasku u zatvor, kada se saznalo da sam iz Hrvatske, rečeno mi je da u paviljonu ima neki opasni momak, sposoban, koji je, kako rekoše, radio za neke sigurnosne službe u Hrvatskoj, te su mi rekli da se zove Robert Matanić', pisao je Erceg u pismu i rekao da ga 'nije ofirao jer je pričao bajke'. Kasnije su njih dvojica uspostavili ravnopravniji odnos.

PRETUČEN JER JE MATANIĆU POSUDIO MOBITEL?

Da je Matanić sumnjiva ličnost, Erceg je prvi put zaključio kada ga je Matanić tražio da mu posudi mobitel: 'Posudio sam mu mobitel, da bi on tri minute nakon uzimanja telefona od mene bio odveden u upravnu zgradu zavoda. Naredni dan kad mi je vratio mobitel isti sam trenutno uništio. Nakon tri sata imao sam pretres sobe. Prešutio sam sve to vodeći računa o tome što pričam pred njim. Nakon mjesec dana ja sam ozbiljno povrijeđen od strane straže, što je ostavilo trajne posljedice.'

Erceg se oporavljao tri mjeseca, a kada je vraćen u ćeliju saznao je da Matanić 'ide non-stop u upravnu zgradu i da stalno ima neke posjete'. Erceg ga je pitao kakve to on igre igra, na što mu je Matanić odgovorio da 'muva nešto s nekim iz DB-a Srbije s ciljem da se nagodi da ne ide u Bugarsku'. 'Provjerio sam i potvrđeno mi je da ga posjećuju face iz DB-a Srbije', piše Erceg.

'PUKANIĆ NON-STOP S*RE'

Nacional i Ivo Pukanić spomenuti su prvi put 'krajem 2006. ili početkom 2007', tvrdi Erceg i objašnjava da je sve počelo člankom o hrvatskom državljaninu koji je ubijen u Bugarskoj. 'Robert je danima bio nervozan. Nakon par dana rekao mi je ovako: 'Zapamti, Pukanić će biti ubijen jer non-stop s*re.' Rekao sam mu da pusti novine i novinare.'

U taj razgovor se uključio Miloš Peruničić koji je još uvijek u zatvoru, a Matanić je rekao: 'Evo i njegove prijatelje, koji su moćni ljudi, posrao je Pukanić.' Erceg tvrdi da mu je rekao da pazi što priča, na što je Peruničić odgovorio: 'Što da pazi, ima da ga nema!'

Od tog vremena Erceg piše da su Matanić i Peruničić bili nerazdvojni te da su čak i posjete imali zajedno. 'Matanić u karton za seks-posjete ubacuje djevojku iz Požarevca, koja je iz okruženja Joce Amsterdama. Vremenom isti taj Matanić postaje nedodirljiv i za službeno osoblje. Ugađaju mu kao mladoj poslije vjenčanja', opisivao je Erceg.

Matanića su kasnije iznenada ipak 'uhitili' u sobi i isporučili u Bugarsku, odakle je uskoro pušten. Kada je objavljena vijest o ubojstvu Pukanića i Franjića, na hodniku se jedan od pripadnika organiziranog kriminala obratio Ercegu: 'Izgleda da je onaj tvoj zemljak Matanić pljasnuo Pukanića.' Kada je Erceg pitao odakle mu ta informacija, on je rekao da su se 'upravo čuli s Lepoglavom'.

Nekoliko mjeseci nakon ubojstva jedan je zatvorenik Ercegu na mobitelu pokazao snimku Matanića u Crnoj Gori u društvu jako poznatih ljudi čija imena ne navodi.

ODALA GA HRVATSKA POLICIJA

Iznevjerio ga Karamarko

Ercega su u zatvoru tražili i pripadnici MUP-a Srbije zbog informacija o Pukanićevom ubojstvu, nakon čega je Erceg pisao protestno pismo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku koje je proslijedio i Nacionalu.

Erceg se obratio i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i tražio je da razgovara s hrvatskim vlastima u tajnosti, bez znanja srpskih vlasti. Tu su zamolbu prekršili pa je Erceg prije dvadeset dana, 1. listopada, pozvan, kako piše u posljednjem pismu Nacionalu, 'na bezobrazan način, tj. putem razglasa, da se spremim na obavijesni razgovor s policijom na zahtjev hrvatske policije, što je nedopustivo'. Erceg je zatim pušten iz zatvora šest mjeseci ranije, 13. listopada.

Erceg je inače iz Makarske, ali je po dolasku u Hrvatsku odmah otišao na policiju gdje je, navodno, prepričao sve što zna i dobio status 'zaštićenog svjedoka'. Kako je istraga u tajnosti, u USKOK-u nam to nisu mogli potvrditi.

USKORO OPTUŽNICA

Nije potvrđen ni drugi svjedok o kojemu se piše – poduzetnik i vjenčani kum crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Ratko Knežević. On je, navodno, prošli petak puna tri sata davao iskaz pred istražnim sucem te izravno optužio Stanka Subotića i Mila Đukanovića da su naručili atentat na Pukanića. Sve je to zbog, ističe Nacional, pisanja tog tjednika o balkanskoj duhanskoj mafiji. Knežević je dobio status zaštićenog svjedoka u rangu zaštite državnih čelnika.

Prema napisima, očekuje se da će USKOK do kraja tjedna podići optužnicu protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Bobana Đurovića – kuma Sretena Jocića koji je u beogradskom pritvoru. U USKOK-u nam to nisu mogli potvrditi, samo su rekli da se 'intenzivno radi na optužnici i da će javnost o svemu biti na vrijeme obaviještena'.