KRONOLOGIJA PROSVJEDA

Godišnjica šatora u Savskoj: od plinskih boca preko janjetine do predizbornog raspada

20.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Godina dana. Upravo toliko navršit će se u utorak od početka prosvjeda branitelja u Savskoj. Šatoraši, kako ih je javnost nazvala, na ulicu su izašli samo dan nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić završio iza rešetaka. Njihov prosvjed otpočetka je podijelio javnost. I dok su im jedni dali za pravo da prosvjeduju, drugi su ih osudili držeći da su se stavili u službu HDZ-a godinu dana uoči izbora dok su ih treći doživjeli kao SUBNOR-ovce iz vremena Jugoslavije

U godinu dana bilo je svega od tragičnih smrtnih slučajeva, ružnih riječi, suza, naguravanja, lažne patetike, zahtjeva koji su se mijenjali i nadopunjavali, propalih pregovora… Nema tko nije bio u šatoru; bilo da je došao dati podršku ili skupljati političke poene.

Prodefilirali su kroz njega studenti Cetinske krajine, BBB-ovci, saborski zastupnici svih opcija, iako je desnice bilo najviše, estradnjaci, predsjednik Sabora, predsjednica države… Pekle su se kobasice, logorske vatre gorjele, struja braniteljima stigla je iz Ministarstva, Crveni križ dao je mali šator, Grad Zagreb medicinske kontejnere, prema tumačenju ministra policije Ranka Ostojića, Zagreb je izdao i dozvole za šatore i paljenje vatre, a premijeru Zoranu Milanoviću trebalo je više od 200 dana da s prosvjednicima porazgovara.

Ante Deur, jedan od vođa prosvjeda, u međuvremenu je postao savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, najavio je mogućnost da Đuro Glogoški, također organizator prosvjeda, bude na njihovoj izbornoj listi.

20. listopada 2014.
Branitelji su se Savskoj 66 pojavili u jutarnjim satima. Uz Josipa Klemma i Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, bili su Mirko Ljubičić Šveps, predsjednik zagrebačke Hvidre, i Ilija Vučemilović Šimunović, bivši predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi. Iako nije bilo jasno zašto prosvjeduju prvoga dana kazali su da su se okupili jer 'smatraju da se osjećaju poniženima i zaboravljenima'. Željeli su upozoriti i na otpuštanja branitelja i nebrigu prema najtežim ratnim invalidima za koje, kazali su, nema mjesta u bolnicama pa mjesecima čekaju na liječenje i operacije.

Kap koja je prema njihovu tumačenju prelila čašu bila je izjava Bojana Glavaševića dana nekoliko tjedana ranije. 'Kako to da hrvatski branitelji, civilne žrtve rata s hrvatske strane, boluju od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a to je populacija koja je dobila rat, pobijedila u njemu, i ostvaruje brojna prava uključujući mirovine. S druge strane, imamo korpus populacije sa strane Krajine koja je izgubila rat, nema prava i nema PTSP. Možda ih mi ne vidimo jer nisu u bolnicama. To pitanje još nema odgovor i treba na njega odgovoriti, zar ne', kazao je Glavašević što su branitelji protumačili na način da se žrtva i agresor izjednačavaju.

21. listopada 2014.
Pri ulasku u zgradu Ministarstva napadnut je Bojan Glavašević, zamjenik ministra Matića, poliven je vodom, a uoči konferencije za novinare netko je bacio krumpir i razbio prozor na prvom katu zgrade Ministarstva. Običan prosvjed pretvara se u prosvjed pod podignutim šatorom, branitelji lože vatru, peku kobasice, a od premijera Zorana Milanovića traže da smijeni ministra Predraga Matića i njegovih zamjenika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića. U večernjim satima na platou je uslijed stresa pomiješanog s lošim zdravstvenim stanjem preminula Nevenka Topalušić (60), stopostotni invalid prve skupine, pripadnica 2. gardijske brigade Gromovi i majka četvero djece.

23. listopada 2014.
Premijer odbija smijeniti Matića i njegove zamjenike, a Glogoški najavljuje 'da će ostati na prosvjedu ispred Ministarstva ako treba do kraja mandata Vlade
25. listopada 2014.
Uz smjenu čelnih ljudi ministarstva traže i organiziranje javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima, isto tako i donošenje zakona o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima na ustavnoj razini.

27. listopada 2014.
Pred okupljenima ispred šatora benzinom se polio i zapalio branitelj Damir Čakanić. Brzom reakcijom je spašen, a Hitna pomoć uvela je 24-satna dežurstva kako bi odmah reagirala u slučaju nužde.

26. studenog 2014.
Na trosatnoj saborskoj sjednici Odbora za ratne veterane raspravljalo se o zahtjevu branitelja koji su tražili odgodu primjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Dio odredbi zakona na snagu bi trebao je stupiti 1. siječnja 2015., a branitelji su tražili da se primjenjuje od 1. siječnja 2016., kako bi se do tada razjasnile sve nejasnoće.

Braniteljski zahtjev nije prošao, a vladajuća većina izglasovala je zaključak prema kojemu se ne odgađa primjena zakona već se osniva povjerenstvo koje će analizirati oko 72 tisuće mirovinskih rješenja. Glogoški je tumačio da su se braniteljima mirovine od 2002. do danas smanjivale u nekoliko navrata, ukupno 28 do 40 posto, a ministar rada Mirando Mrsić tumačio je da zakon ni u jednom dijelu neće smanjivati mirovine ni za lipu.

11. prosinca 2014.
Na novoj sjednici Odbora za veterane ministar Matić najavio je da će Zakon o braniteljima biti povučen iz procedure i zamolio je branitelje da se povuku s ulice.

17. prosinca 2014.
Vlada je udovoljila jednom od zahtjeva branitelja i izmijenila Zakon o mirovinskom osiguranju tako što je primjenu odredbe koja se odnosi na branitelje odgodila za šest mjeseci – do 1. srpnja 2015. Unatoč tome, branitelji su blagdane odlučili provesti u šatoru.

3. siječnja 2015.
Iako ga u šatoru tada već nije bilo više od mjesec dana tek s početkom 2015. mediji su izvijestili da se Ilija Vučemilović Šimunović, jedan od pokretača prosvjeda, razišao s ostatkom prosvjednika uz obrazloženje 'da se u njega više ne želi miješati, ali da ga ne želi ugroziti, a da će se i dalje boriti za prava branitelja'.

5. siječnja 2015.
Ministar branitelja Predrag Fred Matić otkrio je da Glogoški ima primanja od 25 tisuća kuna te da građani imaju pravo znati kolika su ona s obzirom na to da se financiraju iz proračuna.

11. siječnja 2015.
Kolinda Grabar Kitarović nakon pobjede na predsjedničkim izborima već u izbornoj noći stigla je u šator gdje se slavilo i nazdravljalo u njezinu čast. Bio je to njezin treći posjet šatoru. Organiziran je i vatromet koji nije bio prijavljen zbog čega je Savska cesta nakratko bila zatvorena. Policija je utvrdila da je došlo do korištenja pirotehničkih sredstava neutvrđenog razreda osoba čiji identitet nije poznat.

13. siječnja 2015.
Na tajnom ručku s ministrom Matićem bili su Klemm, Glogoški, Deur i – glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Na pitanje što je ondje radio Klemm, glavni tajnik HDZ-a tada je izjavio da su 'pozivom upućenim i Brkiću i Matiću htjeli pokazati da hrvatski branitelji, u interesu rješenja braniteljske problematike, mogu razgovarati s objema stranama, i s vladajućima i s oporbom'. Ministar Matić kazao je pak da je mišljenja 'da su htjeli malo likovati, jer oni su otvoreno bili na strani Kolinde Grabar Kitarović pa su se možda htjeli malo pokazati. 'Ali ja se na braniteljske pozive ne oglušujem i rado sam se odazvao. Doduše, oni su skoro bili gotovi s ručkom pa sam pojeo kolač, malo smo popričali i u šali sam im rekao da sada slobodno mogu napustiti šator, da im ja jamčim kako će biti ondje i da ga nitko neće dirati pa nema smisla da ondje provedu proljeće i ljeto, nego da lijepo odu doma i vrate se na jesen, pred izbore, jer se zna zašto prosvjeduju.'

28. siječnja 2015.
Nakon više od tri mjeseca od poslanog upita tportalu je iz policije odgovoreno da 'prosvjed branitelja u Savskoj 66 u Zagrebu policiji nikad nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju'. Drugim riječima, prosvjed je nelegalan, ali to očito nikog nije previše nije zabrinjavalo.


29. siječnja 2015.
Sabor je trebao raspraviti izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o poslovanju istoimenog Fonda za 2013., a HDZ i HDSSB zatražili su stanku jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se zastupnicima uoči podnošenja izvješća obrati predstavnik Glogoški. Nakon toga šatoraši su napustili sabornicu uz povike 'Sram vas bilo!' 'Sramite se!', nakon što im Leko, pozivajući se na saborski Poslovnik, nije dopustio obraćanje sa saborske govornice.

2. veljače 2015.
Zoran Erceg, (55) umirovljeni ratni snimatelj i veteran Domovinskog rata, koji se usprotivio prosvjedu branitelja u Savskoj 66, na svom je profilu na Facebooku u objavio poziv svima koji imaju informacije o tome kako su organizirana dežurstva u Savskoj da mu jave. 'Jamčim svojom čašću ako treba i materijalno da neću odati izvor informacija po bilo koju cijenu makar i zatvor bio u pitanju. Želja mi je razobličiti zločinačko djelovanje desničarskih skupina u pripremi rušenja ustavnopravnog poretka u Republici Hrvatskoj za koju smo se uglavnom, barem većina, časno borili', napisao je Erceg. Nakon objavljenog zaprimio je niz prijetnji smrću i probušene su mu sve četiri gume na automobilu.

21. veljače 2015.
Prosvjed nekoliko stotina građana pod geslom 'Stop teroru šatoraša' u organizaciji pokreta Occupy Croatia krenulo je prema braniteljskom šatoru u Savskoj 66, ali se na putu ispriječila policija kako ne bi došlo do bliskog kontakta.

23. veljače 2015.
Ante Deur, jedan od vođa prosvjeda postao savjetnik za braniteljska pitanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
'Meni je vrlo čudno i nezamislivo da osoba koja mjesecima vodi nelegalan prosvjed protiv jedne institucije države postaje savjetnik drugoj instituciji', bila je reakcija ministara Matića.

8. ožujka 2015.
Istraživanje RTL-a otkrilo da većina građana prosvjed branitelja ne podržava. Prema napravljenoj anketi prosvjed je potpuno podržavalo 22,8 posto ispitanih, dok ga je 11,6 posto uglavnom podržavalo. Građana koji nikako nisu podržavali prosvjed bilo je 35,3 posto, a njih 12,9 posto ga uglavnom ne podržavaju.

14. ožujka 2015.

Novi prosvjed protiv šatoraša okupio je manji broj prosvjednika nego prvi put, a u trenutku kada su krenuli s Trga bana Jelačića prema Savskoj, veći broj šatoraša uputio se prema stanu premijera Milanovića u Krajiškoj ulici gdje su izvikivali 'Dezerter i udbaš'. Istovremeno Milanović nije bio kod kuće već na ribarenju s generalom Antom Gotovinom.

16. ožujka 2015.
Glogoškom i Klemmu policija je uručila prekršajne prijave zbog neprijavljivanja prosvjeda ispred zgrade Ministarstva te za neprijavljivanje prosvjeda pod premijerovim prozorom. Istoga dana ministar Matić kazao je kako je stvarni organizator prosvjeda i čovjek koji iza svega stoji Milijan Brkić.

18. ožujka 2015.
Njec Hranjec (26), pripadnik zagrebačke supkulture punka, preko puta šatora odlučio je preko megafona braniteljima čitati roman tajna 'Tajna Krvavog mosta' Marije Jurić Zagorke. Za 319 stranica trebalo mu je 15 sati i 15 minuta.

28. ožujka 2015.
Da Glogoški ne noći u šatoru nego u kući u Zaprešiću, koju je država namijenila članovima njegove udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida da bi imali gdje boraviti kad u Zagreb doputuju zbog liječenja, otkrio je Jutarnji list. Njihov fotoreporter snimio je Glogoškog kad je sa suprugom, nakon što je taj dan završio s prosvjednim aktivnostima, stigao u kuću.

'Bivša ministrica branitelja Jadranka Kosor potpisala je 2007. s Glogoškim sporazum o korištenju kuće. Od 17. listopada prošle godine nitko nije pitao za ključ, a inače bi ga redovito svakih 10 do 15 dana netko tražio. Bilo nam je to čudno, a onda su naši ljudi koji su tamo prije dvadesetak dana kosili travu ustanovili da u kući netko živi. Poslije smo doznali da je to Glogoški. On je uzurpirao kuću izgrađenu državnim novcem. Nevjerojatno', kazao je Matić. Nakon toga Glogoški je izašao iz kuće.

7. travnja 2015.
Ministar Matić uklonio je mobilne wc-e koje je Ministarstvo platilo skoro sto tisuća kuna.
'Kad su prosvjednici ovako dobro logistički organizirani, da si je njihov vođa čak priskrbio kuću, neka se sami pobrinu za pokretne WC-e', komentirao je Matić nakon čega su prosvjednici odgovorili da WC-e mogu dobiti i povoljnije od ministarstva.

11. travnja 2015.
Trebao se održati treći prosvjed protiv branitelja u Savskoj, ali je zbog slabog odziva propao.

2. svibnja 2015.
Branitelji su održali veliki prosvjed na Jelačić placu koji su nazvali 'Skup zajedništva – Zajedno do pobjede'. Pjevao je Thompson, branitelji tražili od Vlade da odstupi, ispred katedrale za vrijeme mise razvijen je uvredljivi transparent, a večer na Jelačić placu zaključio je glumac Božidar Alić uz riječi 'Za Domovinu i hrvatski Dom – Spremni '.


7. svibnja 2015.
Ogorčen s ponašanjem branitelja i prosvjedima kojima se ne nazire kraj, ministar Matić najavio je da više nikad neće biti njihov ministar.

28. svibnja 2015.
Radnicima RIZ-a i Imunološkog zavoda koji su prosvjedovali pred Saborom u potporu je dao i dio branitelja tražeći da ih primi premijer. Na Markov trg donijeli su suncobrane, stolove, stolice, hranu i piće, a bivša miss hrvatske Anica Kovač poslala im je janjetinu. Kako prosvjed nisu prijavili, policija im je poslala prekršajne prijave. Kako je na Markovu trg dozvoljeno prosvjedovanje od osam do 22 policija je morala intervenirati pa se branitelji povukli u obližnju crkvu. Branitelji su policajce lovili za vrat, bilo je naguravanja i noć su proveli u crkvi. Dio koji je ostao ispred Ministarstva branitelja blokirao je plinskim bocama Savsku cestu.

29. svibnja 2015.
Branitelji su napustili crkvu i vratili su se u Savsku cestu, a za 1. lipnja zakazan je sastanak u Vladi s premijerom Zoranom Milanovićem.

1. lipnja 2015.
Na sastanak su branitelji došli u uniformama i dogovoreno je da će nastaviti razgovarati. 'Mi vaša prava nismo dirali ni dovodili u pitanje, to je bio moj radni nalog ministru Matiću', kazao je u uvodu premijer, a na kraju je ponudio ruku pomirbe za nastavak suradnje.

7. lipnja 2015.
U podrumu kafića Hocus Pocus u Šubićevoj ulici u Zagrebu sastali su se ministar obrane Ante Kotromanović i Josip Klemm, a kasnije im se pridružio i Đuro Glogoški sa suprugom. Razgovarali su više od dva sata uoči sastanka zakazanog za dana kasnije.

8. lipnja 2015.
Nakon gotovo tri i pol sata razgovora, drugi sastanak predstavnika Vlade i branitelja završio je bez konkretnih zaključaka. Ministar Matić ispričao se svima koje je ako je uvrijedio od početka prosvjeda, ali isto zatražio i od druge strane.

16. lipnja 2015.
Predstavnici ratnih veterana ustvrdili su na konferenciji za novinare da oni još od prosinca prošle godine rješavaju svoje probleme putem pododbora za ratne veterane Hrvatskog sabora, koji radi na izradi zakona o pravima hrvatskih branitelja, kao i putem radne skupine u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), pa drže da nema potrebe za osnivanjem radnih skupina.

3. srpnja 2015.
Dolaskom ljetnih mjeseci, početkom godišnjih odmora nestalo je, ustvrdili su branitelji, komunikacije između njih i predstavnika vlasti. Velike vrućine potjerale su branitelje iz šatora koji je tijekom ljetnih mjeseci bio gotovo prazan.

19. kolovoza 2015.
Josip Klemm izjavio je za Novi list da branitelji razmišljaju o micanju šatora zbog nadolazećih parlamentarnih izbora. 'Ništa još nije odlučeno, ali to je ozbiljna ideja koju razmatramo. Želimo pokazati da mi ne sudjelujemo u politici i ne pomažemo ili odmažemo nijednoj političkoj opciji. Zanimaju nas isključivo prava branitelja i mjesecima argumentirano upozoravamo da ova Vlada nije ispunila ono što je trebala. Ali u parlamentarne izbore nećemo se miješati', rekao je Klemm.

4. listopada 2015.
Unatoč najavama da bi se šator mogao maknuti on je i dalje tamo, a šef HDZ-a najavio je mogućnost da Glogoški bude na listi Domoljubne koalicije. 'Zašto ne? Đuro Glogoški ima ugled među braniteljima i u građanstvu', kazao je Karamarko. Ovu izjavu Glavašević je komentirao uz tvrdnju 'maske su pale i sad je jasno ono što sam od početka govorio da je prosvjed politički motiviran'.

15. listopada 2015.

Upitan hoće li se naći na listi HDZ-a u petoj izbornoj jedinici, Glogoški nam je samo kratko poručio: 'Ne dajem izjave za novinare', dok je Klemm dodao da ukoliko Glogoški bude na listi neće biti kao HDZ-ov čovjek nego zastupnik braniteljske populacije.