PRVIH ŠEST MJESECI 2015.

Holding u plusu, ZET i Velesajam kamen oko vrata

13.10.2015 u 16:28

Bionic
Reading

Grupa Zagrebački holding u prvih šest mjeseci 2015. ostvarila je dobit prije oporezivanja od 270,7 milijuna kuna. Ukupni prihodi ZGH u prvom polugodištu 2015. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, veći su za 73,9 milijuna kuna, u strukturi kojih su poslovni prihodi veći za 56,9 milijuna kuna, a financijski prihodi veći za 17 milijuna kuna, stoji u izvještaju ZGH upućenom Skupštini Grada zakazanoj za 22. listopada

U gradskoj megatvrtki navode kako su im prihodi od prodaje za 93,9 milijuna kuna veći od ostvarenih u istom razdoblju 2014. godine.

Uz povećanje prihoda od prodaje za 25,9 milijuna kuna ZGH d.o.o. osnovni razlog više prihoda Grupe ZGH bila je hladna zima pa je tako Gradska plinara isporučila 72,2 milijuna kuna više prirodnog plina.

Deset podružnica ZGH zabilježilo je poslovanje u plusu, pet u minusu, a pozitivnim rezultatima posebno odskaču Čistoća i ZGOS dok listu gubitaša očekivano predvode ZET i Zagrebački velesajam.

Čistoća je tako ostvarila 35,9 milijuna kuna više dobiti prije oporezivanja nego u istom periodu prošle godine. Razlozi za dobar rezultat leže u povećanju prihoda za 14,6 milijuna kuna i smanjenju rashoda za 21,3 milijuna kuna. Do povećanja pridoda, navodi se u izvješću, došlo je zbog povećanja broja korisnika i radi provedbe legalizacije objekata. Na rashodovnoj strani nestali su pak troškovi operativnog najma specijalnih vozila za odvoz otpada i smanjenja troškova plaća i ostalih materijalnih prava.

S druge pak strane gubitak ZET-a u prvih šest mjeseci iznosi 33,8 milijuna kuna što je manje nego što je bio slučaj u prvom polugodištu 2014., kada je minus bio 65 milijuna kuna. Za smanjenje prihoda, navode u ZGH-u, utjecalo je najviše smanjenje subvencija od strane grada za 42,8 milijuna kuna.

Iako je poboljšao svoju krvnu sliku, gubitak Zagrebačkog velesajma još se nije spustio ispod 20 milijuna kuna za prvih šest mjeseci. Za razdoblje od siječnja do lipnja iznosio je 21,3 milijuna kuna dok je u istom razdoblju lani bio 24,7 milijuna kuna.