DANAS OPTUŽNICA?

Osude li ih, Rončević i Bačić vraćaju 10 mil. kn

20.10.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Dok je već izvjesno da će USKOK, najvjerojatnije već danas, podignuti optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova prijašnjeg pomoćnika Ive Bačića u 'slučaju kamioni', sve se više može čuti pitanje gdje je završio novac, više od 10 milijuna kuna, za koje se spomenuti dvojac tereti da je prije pet godina protuzakonito pribavio Eurokamionima sklapanjem izravne nagodbe

ZAGREB - Novac, gotovo 35 milijuna kuna, koliko je MORH platio za 39 Ivecovih kamiona, završio je na računu Eurokamiona ili s njom povezanih tvrtki, piše Jutarnji list.

Tko je odvjetnik Farčić?

Branitelj Ive Bačića, zagrebački odvjetnik Ivo Farčić,specijaliziran je za građansko i trgovačko pravo. Kao branitelj uzvučnijim kaznenim predmetima počeo se pojavljivati nakon što se našaou odvjetničkom timu tada odbjeglog Ante Gotovine. Farčić slovi kao osoba od povjerenja Gotovinine supruge i njegova haškog odvjetnika Luke Mišetića, a bio je angažiran i u Ministarstvu obrane. U postupku koji se vodi protiv njegova kolege iz 'Gotovinina tima' Marina Ivanovića u vezi s topničkim dnevnicima Farčića se spominjalo kao potencijalnog svjedoka. Farčić je kao branitelj bio i uz Željka Sačića, ratnog zamjenika generala Mladena Markača,dok je bio potencijalni osumnjičenik u istrazi haških istražitelja.Posljednjih godina Farčić je bio angažiran u više kaznenihpredmeta, a među posljednjima se našao u ulozi branitelja jednog odoptuženih poreznika za primanje mita u slučaju Dubai.

USKOK na temelju provedene istrage tvrdi da je ponuda Man importera Hrvatska za istovrsne kamione bila 10,2 milijuna kuna jeftinija. No s tvrtkom Man se nije pregovaralo, već samo s Eurokamionima. Dakle, tvrtka Eurokamioni dobila je iznos koji je tražila, unatoč tome što nije imala ni približno najpovoljniju ponudu. Kao logična se nameću pitanja zašto bi ministar obrane i njegov pomoćnik pregovarali samo s nepovoljnijim ponuđačem.

Je li za ugovaranje kupnje Ivecovih kamiona tvrtka Eurokamioni nekome ponudila ili isplatila proviziju ili neku drugu vrstu naknade? Za to, barem za sada, nema nikakvih dokaza. Policija, Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca još uvijek pokušavaju slijediti trag novca i utvrditi gdje su točno završila sredstva nakon što je MORH isplatio ugovoreni iznos. To može biti iznimno komplicirano ako sudionici u ovakvim makinacijama igraju preko posrednika, bilo da se radi o onome tko daje bilo o onome tko prima 'nagradu'.

U tom slučaju trag novca se prekida i istražitelji se mogu samo nadati da će progovoriti netko od sudionika.

U konkretnom slučaju za sada je doduše utvrđeno da je s računa Eurokamiona bilo podizanja većih gotovinskih iznosa u tom periodu, no za to je postojala opravdana poslovna namjena. Dok se ne utvrdi drugačije, o eventualnoj odgovornosti Eurokamiona teško se može govoriti. Dakle, na meti USKOK-a ostaju samo Rončević i Bačić. Osim što im za kvalificirani oblik kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti prijeti zatvorska kazna do 10 godina zatvora, pod uvjetom da sud potvrdi optužnicu te ih proglasi krivima i osudi, Rončević i Bačić morat će se suočiti i s oduzimanjem imovinske koristi za koju su oštetili MORH. Dakle, 10,2 milijuna kuna. Čak i ako se ne radi o tome da je netko 'sebi pribavio imovinsku korist', u slučaju osude počinitelju se oduzima ta korist, kao što u sudskoj praksi pokazuje primjer Vlade Zeca i Kamen Ingrada.

Tijekom dana trebala bi biti podignuta optužnica protiv Rončevića. Sa zagrebačkog Županijskog suda ponovno su opovrgnuli nagađanja da je već određen datum početka suđenja i sudac koji će voditi cijeli slučaj.

Berislav Rončević izjavio je za Novu TV da neće pobjeći iz Hrvatske i da će svoju nevinost braniti na sudu. Na pitanje smatra li da je bilo pritisaka politike na pravosuđe, Rončević je potvrdio da je bilo velikih pritisaka. Istaknuo je da se ne boji i samo traži pravedan postupak.