POSLJEDICE OBILNIH KIŠA

Karlovcu prijete rekordne poplave

Bionic
Reading

Dok se Karlovčani spremaju za novi vodeni val koji bi, prema predviđanjima Hrvatskih voda, mogao biti na razini prošlogodišnjeg, dotad nezapamćenog, mještani naselja nizvodno od grada na četiri rijeke već se bore s posljedicama bujanja rijeka, a slična situacija je i u Zadobarju. Vodostaji rijeka su u opadanju i danas bi na području Karlovca, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, trebalo biti promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu, a obilnije oborine očekuje se tijekom sutrašnjeg dana. Ipak na snazi je pripremno stanje

Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene prometnice ŽC 3144 Zadobarje – Grdun i u naselju Koritinji je zatvorena DC 36 Karlovac – Šišljavić, javlja kaportal.hr. Naime, Kupa i Korana od jučer u podne stagniraju i lagano opadaju. Kupa je jutros u osam sati na 606 centimetara, a Korana na 662 centimetra te je na obje rijeke pripremno stanje obrane od poplava.

Obistine li se prognoze o novoj poplavi najavljenoj s četvrtka na petak, jasno je da će opet do velikog broja naselja uz rijeke biti moguće opet samo čamcima. Međutim, kako je kazao Marin Barić iz karlovačke podružnice Državnog ureda za zaštitu i spašavanje:'Sva naša korita su puna, predviđaju se velike padaline, a to se direktno reflektira na slivove Mrežnice, Kupe i Korane'.

Najviše se problema očekuje zbog rijeke Kupe, naime, tlo je saturirano što znači da će sva voda završiti u rijekama, a stanje dodatno ugrožava situacija u Sloveniji jer se očekuje interferencija vodnih valova koji dolaze iz Save s vodnim valovima rijeke Kupe.

Veliki vodni val koji stiže s četvrtka na petak, ojačan najavljenom kišom, dignut će, prema prognozama iz Hrvatskih voda, vodostaje Kupe i Korane u Karlovcu na minimalno osam metara. No, teško je zasad reći hoće li očekivani vodni val ovog tjedna doći i do prošlogodišnjih vodostaja kada su Kupa i Korana 'išle' i do 844 odnosno 845 centimetara.

Na udaru će opet biti nebranjeni dio grada te desna obala Kupe - mjesni odbori Pokupske doline do Šišljavića. Uz Kupu i Koranu, veliki problemi očekuju se i s Mrežnicom, odnosno 'slivom' Mrežnice i Korane na Logorištu i Maloj Švarči.


Radio Mrežnica javlja da čak 50.000 vreća s pijeskom treba stići u Karlovac, a i radnici karlovačke Čistoće već pune vreće s pijeskom. Na terenu će biti spremno 250 vatrogasaca za Karlovac i po potrebi dodatne snage u županiji, a bude li trebalo, zvat će se i pojačanja.

Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Miroslav Rade kaže da su s pripremama već otpočeli te da se na terenu radi. Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković kaže da sve općine u županiji koje su i prošle godine bile pogođene poplavom, reagiraju i poduzimaju mjere, te da kako stvari stoje, neće trebati intervencija odnosno pomoći s državne razine.

Karlovac i Karlovčani žive s vodama, ali je jasno i da ih očekuje još jedna velika poplava pa je Jelić pozvao ljude na nebranjenim područjima da ukoliko žele, mogu biti obuhvaćeni evakuacijom iz svojih domova, ponajprije stari i bolesni, a svima na ugroženim područjima ponudit će se spašavanje stočne hrane te stoke.

Stožer je tijekom noći donio odluku o poduzimanju niza mjera koje podrazumijevaju i građevinske zahvate u prostoru, da bi se smanjila ugroženost od poplavnih voda, te je pozvao građane koji su prošle godine bili zahvaćeni poplavnim vodama da krenu sklanjati svoja materijalna dobra iz podrumskih i prizemnih prostorija i dvorišta.

Na sinoć održanoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanje u Vatrogasnom centru žurnim su se službama pridružili gradonačelnik Damir Jelić i predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe spašavanja, gradskog društva Crveni križ, svih gradskih komunalnih tvrtki, te gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Ugroženi dijelovi grada opskrbljeni su vrećama i materijalom za obranu pojedinih objekata i za izradu zečjih nasipa te će se tijekom prijepodneva na područjima ugroženih mjesnih odbora i gradskih četvrti održavaju se i sastanci te i dalje teku pripreme.

Voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak kazala je portalu trend.com.hr da 'svi koji su imali problema u proteklom periodu znaju da svaki novi vodni val nitko ne može garantirati niti visinu nit kad će doći, znači svi ljudi uz rijeke jako dobro znaju da uvijek moraju živjeti osluškujući i prateći stanje'.

U međuvremenu, što se tiče radnji odrađenih tijekom ove godine, a koje bi trebale ublažiti izljevanje karlovačkih rijeka, Gornje Mekušje je zaštićeno nasipom, a što se tiče drugih dijelova napravljeni su zahvati kojima bi se štete umanjile i vodni val što bezbolnije propustio kroz Karlovac.

No, za visoke vode i velike poplave pomaže jedino sustav obrane od poplave koji se ove godine dosta projektira, ali do izgradnje smo još daleko, istaknula je Željeznjak.

Također, kako javlja HRT, Osim karlovačkog područja, iz Hrvatskih voda upozoravaju i na vodeni val u Odranskom polju. 'Budući da se očekuju nove padaline i Savom dolazi vodni val iz Zagreba, na mjestu u Sisku gdje se spajaju Kupa i Sava - možemo očekivati punjenje Odranskog polja na području Čičke poljane', izjavio je zamjenik rukovoditelja Obrane od poplava za vodno područje slijeva rijeke Save Zoran Čavlović, ali i dodao je kako je prerano za prognoze.