SPORAN PUT U SAD

Mesić ogovara: Maras se bavi djetinjastim Facebook PR-om

10.10.2015 u 13:31

Bionic
Reading

Nakon što se ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras prije dva dana pohvalio kako ekipa 'Igre prijestolja' i dalje snima u Dubrovniku, uputivši pritom poruku bivšem HDZ-ovom ministru kulture, odgovor je stigao i od samog Jasena Mesića

'Iako će HDZ-ovcima biti krivo, 'Game of Thrones' još uvijek se snima u Hrvatskoj. Jasene, ispeci pa reci!' status je koji je na svom Facebook profilu prije dva dana objavio Gordan Maras.

Poruka upućena HDZ-ovom Jasenu Mesiću nije dugo čekala odgovor.

'Ministar Maras, kao uostalom i cijela Vlada, nastavlja obmanjivati hrvatsku javnost i baviti se djetinjastim Facebook PR-om, a sve kako bi izmislio razloge za turističko putovanje u SAD gdje je potrošio 100.000 kuna hrvatskih poreznih obveznika. Očito ministru Marasu nije bilo dovoljno obmanjivanja hrvatskih građana, nego sada jednodnevno snimanje želi prikazati kao sezonu snimanja serije 'Igre prijestolja'', poručio je Mesić za tportal.

Mesić podsjeća da koprodukcijski poslovi, koje se Maras hvali da je ugovorio, uopće nisu njegov posao.

'Istina je da ministar Maras nije mogao dogovoriti nikakvo snimanje jer nema nikakvo zakonsko uporište i zapravo se bavi poslom koji uopće nije njegov. Istovremeno, uopće se ne bavi svojim poslom za koji je zadužen, nego svu energiju troši na prozirni PR koji ima cilj prikriti njegov neuspjeh, neuspjeh Vlade i Plana 21', kaže Mesić za tportal.

'Hrvatskoj je u interesu da se snimaju koprodukcije. Zato smo napravili zakonski okvir 2010. i 2011. što je omogućilo da se u koprodukcije krene 2012. To definitivno s ministrom Marasom nema nikakve veze', kaže Mesić za tportal.

Podsjetimo, Mesić već više od mjesec dana upozorava na Marasov put u SAD, a tu je temu otvorio i tijekom posljednjeg aktualnog prijepodneva u Saboru. Tada je upitao ministra hoće li dati ostavku i u proračun vratiti novac koji je potrošio na put u SAD kako bi, među ostalim, dogovorio snimanje serije 'Igre prijestolja' u Hrvatskoj.

'Ministar Maras bio je tako uspješan u Los Angelesu, a poznato je da je posjetio i Las Vegas. Kakve je tek tamo uspjehe uvaženi ministar Maras uspio ostvariti s obzirom na to da postoje informacije da je zakasnio na sajam u Las Vegasu i da su morali montirati štand zbog njega kako bi se ispred njega morao slikati. Dakle, čim je ministar Maras počeo dogovarati snimanje stranih koprodukcija u Hrvatskoj, odmah su otkazane za naredne dvije godine. Da je stvar interesantnija, ministar Maras tamo nije mogao biti ni u skladu sa zakonom niti je to njegov resor, niti je to njegov posao i nema tamo što raditi vezano uz poslove stranih koprodukcija', kazao je tada Mesić, prozvavši Marasa za politički turizam.

Tada mu je odmah replicirao i Maras. 'Politički turizam je kada se Sanader odvezao do Londona na putu prema Malti i ukrcao svoju kćer pa su otišli do Venecije Vladinim avionom te ukrcali Miomira Žužula i njegovu ženu, pa su onda otišli na Maltu i tamo su tražili hotel da ih ne vide hrvatski novinari. To je politički turizam. Politički turizam je kada su u Veroni prodaju Plive dogovarali Sanader, Jozo Petrović i Miomir Žužul. To je također politički turizam. I sada radite kino oko jednog službenog posjeta hrvatskog ministra SAD-u i radite predstave ovdje, a tada ste šutjeli. Tada ste isto radili film, ali je bio nijemi. Znači, niste rekli jednu jedinu riječ, to vam nije smetalo. Možda zato što, da nije bilo gospođe Mirjane Sanader i gospodina Sanadera, vi biste još uvijek negdje vjerojatno vadili amfore', odgovorio je Maras.