ŽIVI ZID

'Manje zastupnika u Sabor, smanjite im i plaće!'

09.10.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Živi zid zalaže se za promjenu načina funkcioniranja politike, što uključuje izglasavanje zakona kojim će se političkim strankama i akterima smanjiti primanja i ukinuti saborske mirovine, što bi iz politike trajno uklonilo sve kojima su novac i moć važniji od dobrobiti građana

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio u petak je na konferenciji za novinare da bi se 'rezanjem privilegija političkoj kasti' moglo uštedjeti više stotina milijuna kuna godišnje.

'Zemlja je u velikoj krizi, a političari zahvaljujući privilegijama žive odsječeni od građana, stoga se zalažemo da se otklone oni koji u politiku ulaze radi imovinske koristi. U tom duhu ćemo se boriti za izglasavanje izmjena zakona', kazao je Sinčić.

Živi zid se zalaže za izmjene Zakona o financiranju izbornih aktivnosti i političke promidžbe kojima bi se višestruko smanjilo financiranje promidžbenih aktivnosti stranaka. Na to se godišnje utroši 70 milijuna kuna, a smanjenjem na 20 milijuna kuna u četiri godine bi se uštedjelo oko 200 milijuna kuna.

Također bi tražili izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim bi se sadašnji broj zastupnika sa 151 snizio na 111, po deset za svaku izbornu jedinicu, tri za dijasporu i osam za manjine, pa bi se ti troškovi smanjili za 26 posto .

RTL Autor: RTL

Izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru Živi zid traži da se zastupničke plaće snize na prosječnu hrvatsku plaću, te izglasa ukidanje saborskih mirovina.

'U tom duhu naknade, plaće i novac koji dobiju predstavnici Živog zida po ulasku u Sabor dijelom će se uložiti u u fond iz kojeg će se financirati studenti, a dijelom projekti na području inovacija i obnovljivih izvora energije', najavio je Sinčić.

Na pitanje novinara s kim Živi zid ne bi koalirao, Sinčić je odgovorio da u obzir ne dolaze HDZ i SDP i njihovi 'sateliti'.

Također neće koalirati s bivšim članovima tih stranaka koji su sada u drugim strankama, primjerice s MOST-om čiji je člana Drago Prgomet, čovjeka koji je podržavao Sanaderove zakone. Bandić je pod istragom i bivši je član SDP-a, a i ORAH je nastao dijelom od SDP-a, dodao je Sinčić.