OBRAČUN S JAVNIM DUGOM

Maras: Iduće godine rast će biti više od tri posto

09.10.2015 u 12:45

Bionic
Reading

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, najavio je da će gospodarski rast ove godine iznositi blizu dva posto, a 2016. i 'više od tri posto'. Tada će Hrvatska početi smanjivati svoj javni dug, kazao je Maras gostujući jutros u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija, u društvu europarlamentarke Ivane Maletić (HDZ), predsjednice ORaH-a Mirele Holy i predsjednika Mosta nezavisnih lista Bože Petrova

'Tražimo povjerenje građana da nastavimo raditi kao do sada. Vidi se da je Hrvatska nakon četiri godine bolje, uređenije društvo, da je gospodarstvo krenulo naprijed, nećete naći gotovo nikoga u Hrvatskoj tko će reći da je 2011. bilo bolje', poručio je Gordan Maras. Dodao je kako je povjerenje građana u Vladu izuzetno visoko i mjeri se s postocima na početku mandata, a tome pridonose i brojke.

'Ne možete uspoređivati pad od oko 11 posto u mandatu 2007-2011. s rastom koji će ove godine biti preko jedan posto, ja sam uvjeren blizu dva posto, jer će treći kvartal biti tri posto rasta', kazao je Maras, uvjeren da će 'Hrvatska početi smanjivati svoj javni dug kada prijeđe tri posto rasta, što će se desiti sljedeće godine'.

Važno je što 'više nema govora o slučajnom rastu BDP-a, kao što su iz HDZ-a govorili, da nas vuče Europa, jer mi smo sada de facto sa stopama rasta u prosjeku, čak ako bude treći kvartal tri posto, i iznad prosjeka Europske unije'. 'Rezultati se vide i umjesto da iz opozicije budu sretni i kažu bravo, vrlo često se služe krivim podacima kada je riječ o toj temi', rekao je Maras.

Maletić: Najgora vlada u povijesti Hrvatske

Ivana Maletić podsjetila je na izvješće o globalnoj konkurentnosti, po kojemu je Vlada po svojoj efikasnosti, transparentnosti, brzini i kvaliteti donošenja odluka ocijenjena šestom najgorom na svijetu, uz Libiju i Libanon. Po indeksu svjetske konkurentnosti, hrvatska vlada ocijenjena je kao 58. od 61 države koje se ocjenjuju. 'Dakle, najgora vlada u povijesti Hrvatske, definitivno, nikad gora', ocijenila je Maletić.

Mirela Holy navela je tri ključne točke programa ORaH-a: reforma javne uprave uvođenjem potpuno mjerljivih kriterija napredovanja i valorizacije rada činovnika; regionalizacija i financijska decentralizacija (četiri regije plus Grad Zagreb i drastično smanjenje jedinica lokalne samouprave na maksimalno 130) i porezna reforma.

Božo Petrov izjavio je kako je jedina reforma koju je SDP napravio fiskalizacija, a da HDZ opet kupuje socijalni mir obećanjem o 1.000 eura za svako novorođenče. 'Te dvije stranke samo žele nove mandate i zato ne provode ključne reforme, već podilaze biračima. Vi morate napraviti reformu javne uprave, monetarnog sustava, javnih poduzeća, pravosuđa i poreznog sustava. Bez tih reformi ne možete napraviti ovu državu kvalitetnijom', kazao je Petrov.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje