PREDIZBORNA PROPOVIJED

Biskup Šaško u misi za domovinu obrušio se na SDP

08.10.2015 u 14:16

Bionic
Reading

Pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško predvodio je u četvrtak, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, misu za domovinu u gornjogradskoj Crkvi svetog Marka, a u propovijedi je vjernike upozorio kako pred izbore ne trebaju brzo stvarati ni mijenjati dojmove i pozvao ih da razluče kakvu je tko ulogu imao u prošlosti

Podsjetivši kako je do izbora točno mjesec dana, Šaško je pozvao vjernike da razluče kakvu je tko ulogu imao u prošlosti. Upozorio je kako se dojmovi ne smiju brzo stvarati ni mijenjati. 'Mogu brzo prozvoditi izričaj domoljublja i pokušati oblikovati domoljublje, ali ostaje spomen na ideološku isključivost, neosjetljivost i neodgovornost', upozorio je Šaško i dodao kako 'nije dovoljno nekoliko puta spomenuti glasno Hrvatsku da bi Hrvatska od toga mogla živjeti'.

Naglasio je kako su hrvatski branitelji prije 24 godine znali koje su istinske vrijednosti za koje zalažu svoje živote te ocijenio kako je zato 'vaki pokušaj obescjenjivanja hrvatskih branitelja izravan udarac vrijednostima spomena bez kojeg ne može živjeti ni jedan narod'.

Podsjetio je na 'potresne događaje 28. i 29. svibnja, kada je hrvatska vlast donijela odluku da hrvatski policajci moraju stati nasuprot hrvatskih branitelja i invalida Domovinskoga rata'.

'U ovoj crkvi se trebamo upitati, ako hrvatski branitelji, oni najčasniji među nama upozoravaju na bešćutnost, zar će im se uzvratiti silom', rekao je Šaško.

Ustvrdio je kako komunistička ideologija i zločini komunističkog režima i dalje imaju snažan utjecaj na život u Hrvatskoj te kako se 'vapaji sa stratišta zanemaruju, a nalogodavci i izvršitelji zločina veličaju'.

Upozorio je i da mladi napuštaju zemlju, da su obitelji izložene besmislu i okrutnosti tržišta te da 'nerođeni vape za životom'.

'Je li nam srce tako tvrdo da ćemo se oglušiti i praviti se da se to hrvatske države ne tiče i svesti sve na besplodnu akademskku raspravu', upitao je Šaško.

Uz brojne vjernike i hrvatske branitelje, na misi su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i izaslanik Predsjednice RH Vladimir Šeks te nekoliko saborskih zastupnika.

Leko je ujutro u povodu Dana neovisnosti položio vjence i zapalio svjeće kod Zida boli i pred središnjim križem na gradskom groblju Mirogoj.