REAKCIJA MUP-A

Povratak vlaka dogovoren je prije posjeta predsjednice Mađarskoj

07.10.2015 u 22:26

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavila kako je odlučeno da će vlak, koji se već tri tjedna nalazi u Mađarskoj, biti vraćen u Hrvatsku

HRT doznaje da će strojovođe ujutro u 9 sati doći u kolodvor Magyarboly po vlak, a u 10 h vlak bi trebao prijeći mađarsko-hrvatsku granicu.

S tim se pokazalo da se samo konstruktivnim razgovorom mogu riješiti svi problemi i prijepori, rekla je predsjednica. Uvjerena je da Mađarska neće zatvoriti službene granične prijelaze, ali da rješenje ovog problema treba tražiti na razini Unije.

Nakon što je predsjednica RH objavila da je dogovoreno vraćanje vlaka na tu temu se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova. Temeljem bilateralnog sastanka glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića i direktora mađarske policije Károly Pappa koji je održan 1. listopada u Letenyu, za sutra, 8. listopada u 10 sati dogovoren je povrat privremeno zadržanog vlaka HŽ-a u Mađarskoj. Povrat će biti na graničnom prijelazu Beremend-Baranjsko Petrovo Selo, tvrdi MUP.

Ostojić: Njima dolazit na poklon, to nije apsolutno primjereno

Posjet Kolinde Grabar-Kitarović Mađarskoj komentirao je u radijskoj emisiji "A sada Vlada" ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. U situaciji kad imate zemlju koja drži oteti vlak, s kojim se radilo na humanitanom koridoru, koja je sagradila zid na granici s RH, njima dolazit na poklon, to nije apsolutno primjereno, a pogotovo najave iz Višegradske skupine, u kojoj bi zemlje iz Europske unije sudjelovale u vojno-policijskoj akciji koja bi došla na našu granicu, izjavio je Ostojić. Predsjednica je rekla kako ne vidi zbog čega je ministar Ostojić proziva. Ako nisu znali za moj posjet, to je njihov problem, rekla je. Dodala je kako ministar Ostojić nema ovlasti u vanjskoj politici. Probleme neće riješiti galamdžije. To treba riješiti hladne glave, istaknula je predsjednica.

Upitan o vlaku koji spominje ministar Ostojić, Janos Ader rekao je kako je iznenađen jer je mislio da je već odavno vraćen u Hrvatsku. Nadam se da ćemo taj problem brzo riješiti, neka nam to bude najveći problem, dodao je Ader.