STRANKA ZA GRAD

Pozvali na pokazivanje muda lošoj politici pa ih optužili za seksizam

07.10.2015 u 14:45

Bionic
Reading

Stranka Za grad, jedna od brojnih koja se intenzivno sprema nastupiti na skorašnjim izborima, za promociju je odlučila je iskoristiti vulgarnu simboliku koja je na samom početku kampanje pobrala kritiku i optužbu za seksizam

'Kako bi obilježili ulazak u predizborni ciklus, stranka Za grad građane će na simboličan način pozvati da zajednički pokažu muda dosadašnjoj lošoj politici!' navodi se u pozivu stranke Za grad. Pozivamo vas, stoji u najavi presice, da nam se pridružite u pokazivanju muda i na konferenciji za medije na kojoj će Iva Kvakić, supredsjednica Stranke i nositeljica liste u I. izbornoj jedinici, najaviti službeni početak kampanje Za grada.

Međutim, njihovu kampanju odmah sasjekli na Libeli, portalu o rodu, spolu i demokraciji gdje navode da su očekivali da će 'snaga njihovih želudaca biti testirana većim intenzitetom' u ovoj kampanji za parlamentarne izbore, ali ih je poziv stranke Za grad šokirao te su ga okarakterizirali kao čisti seksizam. U tekstu objavljenom na Libeli kažu da se seksizam često pokušava prekriti humorom kao što je slučaj i ovoga puta.

Kristina Lauš iz medijskog tima predizborne kampanje stranke Za grad rekla je za Libelu.org da je 'ideja kampanje proizašla iz toga da se građani suprotstave lošoj politici'.
'Igrali smo se sa simbolikom riječi – taj se izraz inače koristi za hrabrost. Imali smo čak i opciju 'Pokaži sise! Upotrijebili smo ovaj izraz jer se češće koristi. Postoji mogućnost da koristimo i natpis 'Pokaži sise'', kazala je Lauš za Libelu koja ne smatra da se u slučaju izraza 'pokaži muda' radi o seksizmu.

U kratkom opisu svoga djelovanja Za grad navode da ta stranka građana već dvije godine mijenja politiku i potiče aktivno sudjelovanje građana u donošenju političkih odluka. 'Djelovanjem na lokalnoj razini, kao zastupnici građana te kroz brojne akcije, uzor su ostalim političkim strankama u vođenju transparentne, odgovorne i participativne politike', kažu za sebe. Za grad je stranka koja djeluje na području grada Zagreba.