FLEGO POTPREDSJEDNIK

Pauk preuzeo od Tolušića vođenje Hrvatske zajednice županija

07.10.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Šibensko-kninski župan Goran Pauk sljedeće će dvije godine voditi Hrvatsku zajednicu županija, odlučila je skupština HZŽ-a. Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je istarski župan Valter Flego

Na početku sjednice predsjednik Hrvatske zajednice županija u odlasku i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić predstavio je rad Zajednice u proteklih pola godine. Izvršni odbor, koji čine svi župani, sastao se četiri puta u tom razdoblju, i to u Skradinu, Zagrebu, Karlovcu i Krapini. Na taj se način, izvijestili su iz HZŽ-a, želi poslati poruka da je nužno decentralizirati sve što je važno za lokalnu zajednicu.

'Vlast i ovlasti lokalne zajednice potrebno je što više približiti građanima', još je jednom naglasio Tolušić.

Podsjetio je na nedavno održan forum Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike koji je okupio brojne inozemne i domaće stručnjake u želji da se razmjenom mišljenja i iskustava osigura platforma za što kvalitetniju reformu cjelokupne hrvatske javne uprave.

Članovi Skupštine jednoglasno su izabrali novo vodstvo za naredne dvije godine. Za čelnog čovjeka Hrvatske zajednice županija izabran je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, a za potpredsjednika župan Istarske županije Valter Flego.

Novoizabrani predsjednik Pauk i potpredsjednik Flego zahvalili su svima na pruženoj potpori.

Posebnu zahvalu uputili su dosadašnjem predsjedniku Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravskom županu Tomislavu Tolušiću istaknuvši pritom njegov intenzivan rad zahvaljujući kojem je Zajednica županija pronašla svoje mjesto u javnom prostoru.

Novi predsjednik osvrnuo se na daljnje jačanje područne samouprave.

'Već sada smo učinili mnogo za same županije boreći se za njihov boljitak i protiv njihova ukidanja. Od toga ne treba odustati već nastaviti predlagati konkretne zamisli za budućnost. Upravo kroz županije politiku trebamo približiti građanima jer to znači učinkovitiju i bolju vlast', istaknuo je Pauk.

Proteklih šest mjeseci Hrvatska zajednica županija aktivno je svojim mišljenjima, komentarima i prijedlozima sudjelovala u radu Hrvatskog sabora i Vlade uz stručnu podlogu svojih devet radnih skupina koje su se ukupno sastale dvadeset puta. Više od 25 mišljenja upućeno je na adrese hrvatskih institucija.

'Hrvatska zajednica županija tako je postala ravnopravan partner i sugovornik hrvatskim institucijama u formiranju i promjeni zakonske regulative', kazao je Tolušić u svom izlaganju.