ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU DEMANTIRA

Još se ne zna tko će suditi Rončeviću

19.10.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu demantirao je medijska nagađanja da je za slučaj 'kamioni', protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i državnog tajnika Ive Bačića, već određen datum početka suđenja i sudac koji će voditi postupak

Iz USKOK-a je najavljeno da bi ovoga tjedna mogla biti podignuta optužnica protiv Rončevića i Bačića zbog zlouporabe položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004.

Mediji su ovog vikenda započeli sa spekulacijama da će Rončeviću i Bačiću, zbog zlouporaba kojima je državni proračun navodno oštećen za više od 10 milijuna kuna, suditi sutkinja Ivana Kršul, javnosti poznata po vođenju antikorupcijskog postupka nazvanog Veliki maestro.

Na zagrebačkom Županijskom sudu, koji još nije zaprimio optužnicu, smatraju da se iznošenjem takvih neprovjerenih informacija svjesno manipulira javnost, sugerirajući postojanje određenog scenarija nametnutog sudu od strane politike.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić podsjeća da se na slučaj Rončevića mora primijeniti novi Zakon o kaznenom postupku, prema kojem optužnica s cjelokupnim spisom ide prvo u rad sucu istrage, koji prvi kontrolira optužnicu i ovlašten je optužnicu i odbaciti ako utvrdi da za to postoje zakonski razlozi.

'Dakle, do samog postupka suđenja ne mora niti doći, a ukoliko i dođe, onda je važno reći da predmet dodjeljuje u rad predsjednik odjela konkretnom sucu u skladu sa Sudskim poslovnikom što, u datom trenutku, može biti bilo koji od sudaca iz Odjela za USKOK Kaznenog odjela prvog stupnja', stoji u priopćenju.